Fundamenta: Maradnak a lakástakarékok

DSC 3727
2018.10.16. 13:12

Valutaváltó

A lakástakarékok igenis elősegítik az új építésű otthonok megépülését, mondta Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a Portfolio Öngondoskodás konferenciájának panelbeszélgetésében, írja a Portfolio.hu.

Szerinte a kihelyezett hitelösszegből ugyanannyit folyósítanak új építésre, mint a bankok. Egy család számára azonban nemcsak egy új építésű ház jelent új otthont, hanem ugyanígy egy felújított ház is, a felújítási cél a hitelkihelyezések 20 százalékát tette ki.

Tátrai megjegyzése azért érdekes, mert korábban elhangzottak a lakástakarék ellen olyan kormányzati érvek is, hogy abból sokszor „szaunák és medencék épülnek", új lakások nem annyira.

Sorban állás a Fundamenta Tölgyfa utcai irodájában 2018. október 16-án
Sorban állás a Fundamenta Tölgyfa utcai irodájában 2018. október 16-án
Fotó: Bődey János / Index

Tátrai arról beszélt, hogy egy vállalkozás csak úgy tud profitot generálni, ha van befektetett tőke, és a Fundamentánál elmondható, hogy az eddig befektetett tőke máig nem térült meg, ennek ellenére a szolgáltató elkötelezett a piac és az ügyfelek irányába. Azt is elmondta, hogy az állami támogatási büdzsé 60-70 milliárd forint körül volt idén az ltp-kre, de ez mind az ügyfeleké, emellett a lakástakarékok 110 milliárd forintnyi bevételt generálnak a gazdaságnak és ezzel az államkasszának, tehát

nettó pozitív eredményről beszélünk az állam oldaláról.

Tátrai azt is elmondta, szerinte fontos hangsúlyozni, hogy ezzel a lépéssel az állam nem a teljes szektort szántja be, hanem az állami támogatást. „Azt látjuk, hogy az állami támogatás megszűnése egy kényszerhelyzetet idéz elő a piacon. De ez nem feltétlenül rossz, mert mindenkit arra késztet a piacon, hogy átgondolja az eddigieket, és eldöntse, milyen új lehetőségek felé tud elmenni" – mondta.

A lakástakarékos piacon a Fundamenta mellett még az OTP volt jelentős szereplő, emellett pedig az Erste és az Aegon foglalkozott ltp-termékekkel. Az állami támogatás megvonásáról szóló törvénymódosító javaslatot benyújtó Bánki Erik szerint ez az állami pénz továbbra is lakáscélra megy, az embereknek semmilyen káruk vagy veszteségük nem származik ebből a javaslatból. Egyetlen egy dolog történik: „az extraprofit nem a hitelintézetekhez vándorol majd, hanem az emberekhez”, mondta Bánki a parlamenti vitán kedden.

Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese azt mondta, a rendszernek voltak problémái, a támogatási rendszer átalakítására megérett az idő, ezt maguk a piaci szereplők is elismerték. Viszont a teljes támogatás eltörlése megszüntetheti az emberek motivációját, és szerinte lényegesen kisebb állami ösztönzővel is jól fenntartható lenne a rendszer.

Az OTP elnök-vezérigazgatója kedden azt nyilatkozta, üzletileg egyébként nem számít jelentős változásra, és mivel az állami forrásokat továbbra is lakástámogatásra akarják költeni (csok, nok) ezért nem lát problémát. A lakástakarék állami támogatásának megszüntetésérők itt írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Tippek
  • Bankszámla