Matolcsy fia nagyon gyorsan reagált arra, hogy Matolcsy unokatestvérének bankja bajba került

2019.01.09. 10:21

Valutaváltó

Matolcsy Ádám eddig nagyon szerette az NHB Bankot, a jegybankelnök fiának több cége is itt tartotta a pénzét és hitelt is kapott a Szemerey Tamás, vagyis a jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő banktól. Pár nappal azelőtt viszont, hogy a jegybank korlátozta volna az NHB kifizetéseit, az ifjabb Matolcsy egyik cége egy másik banknál nyitott számlát, szúrta ki az Mfor.hu.

Ahogy azt még decemberben írtuk, a Magyar Nemzeti Bank olyan súlyos likviditási problémákat talált az NHB Banknál, hogy azonnali intézkedéseket alkalmazott, amelyek részeként  december 18-tól 30 napig nem lehet 7 millió forintnál többet kivenni. Ez elég súlyos korlátozás, nem is csoda, hogy még a bankot 98 százalékban tulajdonló Szemerey Tamás is új számlákat nyitott a saját cégeinek a CIB-nél és az OTP-nél az MNB döntés utáni napokban. 

Matolcsy Ádám egyik cége, a Balaton Bútor Belsőépítészeti, Bútorgyártó és Kereskedelmi Tanácsadó Kft. viszont még azelőtt új számlákat nyitottak a Gránit Banknál, hogy a Matolcsy György vezette jegybank bejelentette volna az NHB-t korlátozó lépéseit. Ezt a bútorgyárat Matocsy Ádám 2015-ben az NHB-tól kapott hitelből vette, amely a Matolcsy György vezette jegybank által kitalált és biztosított növekedési hiteleket közvetítette. 

A bútorgyárnak az Mfor.hu szerint három számlája is van az NHB-nál, így kérdés, hogy amúgy miért kellett egy másik banknál is számla. A cég a portál megkeresésére csak annyit közölt, hogy szükség volt új számlára, a piac felmérése után pedig a Gránit Bank mellett döntött a vállalat. 

Az NHB-nál a jegybank több alapítványa is tartott pénzt, egy korábbi tájékoztatás szerint összesen 4 milliárd forintnyi bankbetétük volt az MNB alapítványoktól más úton is sok pénzt kapó  Szemerey bankjánál. A korlátozások után két nappal viszont azt nyilatkozták az Mfor.hu-nak, hogy a folyószámláik egyenlege nagyjából az OBA betétbiztosítási összegének felel meg, vagyis összesen nagyjából 100 millió forint lehet. 

Az alapítványok azzal magyarázzák a változást, hogy már egy ideje igyekeznek megszabadulni az államkötvényeiktől (részint azért, mert felmerült, hogy a jegybank pénzén nem szabad államkötvényeket venni), az utolsó államkötvénycsomagjuk pedig szeptemberben lejárt, aminek így megkapták az ellenértékét kamatostul. Ez a pénz aztán egy ideig bankbetétekben állt, amíg be nem fektették újra, ezért nincs már annyi pénz az NHB-nál. 

Ahogy azt a héten írtuk, az NHB az összes vidéki fiókját bezárja, amiről állítólag már a decemberi korlátozások előtt döntött a bank vezetése. Hogy mi történhetett Szemerey Tamás eddig a rendszerben nagyon is sikeres bankjával, arról itt olvashat részletesebben.