Hiába a hátszél: súlyos bajok vannak Szemerey bankjánál

Székesfehérvár, Kossuth u. 5
2018.12.18. 17:42
Felügyeleti biztost kellett kirendelni az NHB Bankhoz, ami kemény intézkedés, hiszen bár védi a betétesek érdekeit, a vele járó bizalomvesztés miatt nem könnyíti meg a bajba került bank életét. Mi történhetett Szemerey Tamás üzletemberrel, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérével?

Minden évben a hazai üzleti világ egyik csúcseseménye a Széll Kálmán Alapítvány évzáró vacsorája. Az idén december 11-én, kedden, a Kempinski Hotelben tartották a kormány számára is elfogadható, a jobboldaltól nem idegenkedő potentátokat felvonultató eseményt, amelyre karácsony előtt Orbán Viktor miniszterelnök is ellátogat. Ettől aztán mindig óriási nyüzsgés és tolongás tapasztalható a főasztal körül.

Nem szokás feltételezni, hogy bárki is magától kihagyná a nagy eseményt, így a hiányzók és az újak kapcsán azonnal megindulnak a pletykák.

Most is sok kérdés felmerült. Miért nem volt ott a szokott díszhelyén Habony Árpád? Ki fér még oda a főasztalhoz, vagyis Orbán Viktor mellé, az állandó tagok, így Csák János alapító, valamint a nagy tőzsdei cégek vezetői, azaz Bogsch Erik Richter-elnök, Hernádi Zsolt Mol-vezér, illetve Csányi Sándor OTP-vezéren kívül?

Szemerey is hiányzott

A helyszínen megjelenteket az is csodálkozással tölthette el, hogy idén nem volt ott Szemerey Tamás üzletember, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, aki egy évvel korábban még kiemelt helyen, Kékessy Dezső miniszterelnöki barát asztalánál ülhetett.

Már ekkor híre kelt, hogy komoly baj van az üzletember bankja, az NHB körül.

Vagyis az NHB-t is elérte a kicsi, koncentrált (állami intézményekhez is kötődő) betétállománnyal és erősen egy körnél sűrűsödő hitelkihelyezésekkel rendelkező kis bankok örök problémája: likviditási problémák jelentkeztek.

Egy kis történelem

De melyik is ez az NHB Bank? A banknak volt már egy-két elnevezése. Ha azt mondjuk, hogy Kulturbank, Hanwha Bank, Evobank, Növekedési Hitel Bank, az valójában ugyanannak a banknak a különböző időszakra jellemző elnevezése.

A bank a rendszerváltás idején, 1990-ben Kulturbank néven indult, itt dolgozott például a később nem túl szép véget érő Széchenyi Kereskedelmi Bank vezetése, legalábbis Töröcskei István és Deák Klára, de itt pallérozódott, a ma már inkább csak tévékben szakértő egykori bankár és miniszter, Boross Imre is. A Széchenyi és az NHB sztoriját az is összeköti, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bank egykori vezérigazgatója, Szakács Tibor később Szemerey Tamás tanácsadójaként bukkant fel újra a gazdasági életben.

Az egykori Kulturbankot később a francia Bank Indosuez vette meg, majd tőle a koreai ipari csoport, a Hanwha. Innen már ráfordulhatunk a jelen történetére, 2013-ban a Hanwha Bank az egyik legkisebb hazai kereskedelmi bank volt, 10 milliárd forintot alig meghaladó mérlegfőösszeggel, mindössze egyetlen kicsi fiókkal az Astorián. Volt még a cégben egy internetes banki szolgáltatás, illetve egy Sas utcai zálogcég (Pignusz Kft.).

Jön az evo és Szemerey

A Hanwha arról volt híres, hogy pár tucat alkalmazottjával kedves, valóban személyes ismeretségen alapuló banki kiszolgálást nyújtott. Csak éppen termelte a veszteséget, működni valójában csak a koreaiak 10 millió eurós (3 milliárd forint körüli) alárendelt kölcsöntőkéjéből tudott. Ezért a koreai fél úgy döntött, hogy kiszáll. Ekkor röppent fel először a pletyka, hogy az éppen előre menekülő Széchenyi Kereskedelmi Bank mellett valamiképpen Matolcsy György jegybankelnök családja is érdeklődik a bank iránt.

A befutó végül csak félig lett az utóbbi, mert Mészáros Csaba ipari érdekeltségekkel bíró üzletember evopro Holding Zrt.-je lett a befutó, de az érkező új csapatban Szemerey Tamás, vagyis Matolcsy unokatestvére azért már felbukkant. Mészáros vállalta át a koreaiak 10 millió eurós tagi finanszírozását és ő (vagy ő és Szemerey) fizethette ki az állítólag mindössze 300 ezer eurós vételárat.

Szemerey Tamás
Szemerey Tamás
Fotó: napi.hu

Hamarosan aztán erősebben megjelent a történetben Szemerey és a Magyar Nemzeti Bank (MNB), előbbi előbb kétharmadot, majd száz százalékot vett a bankban a BanKonzult nevű cégén keresztül, míg az MNB létrehozta az ismert alapítványait, amelyek előbb egy jelentős, majd később egy megkurtított, de így is több milliárd forintos betétállományt helyeztek el a kis NHB-nál.

Transzparenssé váló segítség

Ezt már egy idő után publikussá is tették az alapítványok, mindenesetre Mészáros vélhetően a gigabetétnek köszönhetően kivehette a tagi hitelt és így a bank Szemerey érdekkörébe került. Azóta számtalan cikk jelent meg arról, hogy az NHB miként hitelezte a Szemereyhez, vagy esetleg Matolcsy Ádámhoz (a jegybankelnök fiához) köthető vállalkozásokat, ingatlancégeket.

Az biztos, hogy ez a bank soha nem a nagy vállalati hitelek, esetleg a széles lakossági ügyfélkör révén növelte sokszorosára mérlegfőösszegét, hanem a kis, támogatott bankok útját járta, állami programok, koncentrált betétállomány és egy erősen NER-es hitelezetti kör.

Belső forrásunk szerint a bank például erősen részt vett az elnevezésére is rímelő NHP jegybanki hitelprogramban, általában tízéves hiteleket adott és azok kamatfizetésére egy éves moratóriummal indított.

Szemerey Tamás

Az elmúlt években üstökösként felemelkedő üzletember, vagyis a kalandos életű Matolcsy-unokatestvér korábban vitorlázó ás bridzsversenyző is volt, vállalkozói vénája eleinte bérvarratásban, illetve az alsóörsi Dexion diszkó üzemeltetésében merült ki, de aztán sok mindenbe belekapott, például ipari érdekeltségekbe, a média világába, de a legnagyobb vállalkozása azért bizonyára az NHB teljes, majd az MKB részleges birtoklása volt.

Tőke oké, likviditás nem oké

Mi csúszott meg, és miért hozta éppen a Matolcsy György vezette jegybank nehéz helyzetbe az NHB-t? Alighanem nem ez történt, de a bank egyszerűen képtelen volt rendezni a likviditási helyzetét.

Windisch László MNB-alelnök szerint az NHB-t rendszeresen monitorozó jegybank valóban nehéz dilemma előtt állt, amikor ilyen erős intézkedést kellett hoznia, de lépéseit a betétesek védelme határozta meg, és az NHB-hoz kirendelt felügyeleti biztos arra is bizonyíték, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben a felügyeletnél mindenki egyenlő bánásmódra számíthat, nincsen kivételezett helyzetben senki.

Sőt, úgy tudjuk, hogy mivel a döntéseket a Pénzügyi Stabilitási Tanács (PST) hozta meg, maga Matolcsy György jegybankelnök is több ízben szavazott az NHB-val kapcsolatos erős intézkedésekre.

A részletek

Az NHB helyzete most tényleg nagyon nehéz, de nem reménytelen. A piac határozott jelzést kapott a bank nehézségeiről, de az még orvosolható például bizonyos eszközök értékesítésével, vagy el lehet adni portfóliókat, esetleg megfelelő finanszírozással pénzügyi vállalkozássá lehet alakulni.

A keddi technikai bankszünnapot nem a bank ideiglenes bezárásának kell értékelni, hanem valóban technikai szünetnek, mert az informatikai rendszert kellett alkalmassá tenni arra, hogy vizsgálja a betétesek egy hónapra meghatározott 7 millió forintos készpénzfelvételi limitét.

Azt persze a jegybankban is tudják, hogy mindenkinek jobb lett volna, ha nincs szükség intézkedésekre, de a jegybank nem tudott mást tenni, hiszen a korábbi felszólításai eredménytelenek voltak, ebben a helyzetben erős lépést indokolt – hallottuk.

Értékpapíros aktivitás

Az NHB korábban is próbált komoly szereplőként viselkedni, fiókokat nyitott, székhelyet váltott, tömegesen szerezte meg a bajba került, vagy a piacról kivonuló brókercégek ügyfélállományait, így elsőként az Access Alapkezelő állományát, később egyedül indult el a Buda-Cash ügyfeleire kiírt pályázaton, végül jött a Solar Capital Markets Zrt. és a Quantis Alpha Befektetési Zrt, ügyfélállománya. Remélhetőleg a sokat szenvedett brókerügyfelek helyzete most nem fog romlani.

De az biztos, hogy a mostani NHB-s nehéz helyzet egyszerre meglepő és egyszerre nem az. Az NHB nem igazán volt szerves része a hazai bankrendszernek, 0,2 százalékos súlya sem predesztinálta erre, és amúgy sem volt sok kapcsolata a klasszikus intézetekkel. Ugyanakkor Szemerey Tamás korábban olyan sok támogatást élvezhetett a NER-től, hogy kudarca így is meglepő.

Amikor például a jegybanki alapítványok közzétették szerződéseiket, sokakat meglepett, hogy hány vonalon jutott pénzhez a vállalkozó.

Az alapítványok ugyanis nemcsak a Szemerey-családhoz részben, vagy egészben kötődő bankoknál (NHB, MKB) tartottak milliárdos betéteket, de erősen támogatták azt a vs.hu-t, amely ugyan nem Szemereyé volt, de a sajtó azért rendre több kötődést is bizonyított, illetve Szemerey cége, a BankKonzult készített rendszeresen elemzéseket a különböző alapítványoknak.

A BanKonzult Kft. elemzéseinek ez volt a címe: „Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek”. Abban azért volt valami meglepő, hogy ebben a témában a híresen felkészült elemzői csapattal bíró MNB alapítványai külső elemzésekből tájékozódtak.