Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Nem adják meg magukat a lakástakarékok

2019.02.20. 09:06

Az ősz egyik legnagyobb horderejű gazdasági lépése volt, hogy a kormány szinte egyik nagyról a másikra megszüntette a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatását, ezzel bezúzva az egyik legnépszerűbb megtakarítási formát az országban. Akkor mindenki azt gondolta, hogy a kormány ezzel, ha nem is azonnal, de a lakástakarékokat működtető cégeket is kinyírta, hogy azok, miután lejárnak a még aktuális és az utolsó pillanatban kötött számlák, majd szépen megszűnnek. 

A Portfolio.hu cikke szerint viszont nem adják annyira könnyen magukat ezek a cégek, a két legnagyobb szolgáltató, az OTP és a Fundamenta is új termékkel állt elő. Ezek ugyan messze nem nyújtanak akkora hozamot, mint az állami támogatással korábban elérhető 30 százalék. A Fundamenta és az OTP is 5 százalékos kamatbónusszal próbálja helyettesíteni az állami támogatást, utóbbi emellett még 120 hónapos szerződésére 10 százalékos kamatbónuszt is kínál, 10+5 százalékot, ha OTP lakáshitellel is kombinálja az ember a megtakarítást. A portál részletesen is összehasonlította és elemezte a két terméket és hogy kiknek melyik megtakarítás lehet a vonzóbb. 

A Portfolio úgy tudja, egy harmadik szolgáltató, az Erste is új termékkel térhet vissza a lakástakarék-piacra, a portál szerint ezek a termékek még az MNB-engedélyekre várnak.