Pénzmosás miatt vizsgálódnak az ABN Amro banknál

2019.09.26. 16:04

Valutaváltó

Vizsgálat indult pénzmosás gyanújával az ABN Amro holland nagybank ellen, amely a gyanú szerint hosszú időn keresztül késve vagy egyáltalán nem tett bejelentést a gyanús tranzakciókról, és nem világította át megfelelően az ügyfeleket.

A helyi sajtó arról számolt be csütörtökön, hogy az ügyészség fellépésének egyik célja, hogy véget vessenek a holland bankszámlákon keresztül bonyolított illegális ügyletek évek óta tapasztalt laza felügyeletének.

A pénzintézetet előző nap értesítették az eljárás megindításáról, amelyben közlése szerint teljes mértékben együtt kíván működni a hatóságokkal.

 "Már világossá tettük az elmúlt években, hogy mi is úgy érezzük, javítanunk kell ezen a gyakorlaton. Ez számunkra elsődleges fontosságú, mindig tisztában voltunk azzal, hogy jobban kell teljesítenünk, és tudtuk azt is, hogy elképzelhető egy ilyen vizsgálat" - mondta Jeroen van Maarschalkerweerd, az ABN Amro szóvivője.

Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter "rendkívül aggasztónak" nevezte a híreket, kiemelve, hogy a kormány eltökélt a pénzmosás elleni küzdelemben."A bankoknak fontos kapuőri feladatuk van a bűnözők kívül tartásában" - fogalmazott.

A hírek nyomán az ABN Amro részvényeinek értéke több mint 9 százalékot zuhant az amszterdami tőzsdén.

Az ING-t tavaly nagyjából 775 millió euróra (254 milliárd forintra) büntették Hollandiában, amiért éveken keresztül nem végzett kellően alapos ellenőrzéseket, és így nem tett eleget a pénzmosás elleni előírásoknak.  • Hírek
  • Hírek