Egyre nagyobb az érdeklődés a világon az egyetlen magyar őshonos sertésfajtából, a mangalicából készült termékek iránt - mondta el Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének (MOE) elnöke pénteken. Elsősorban az Egyesült Államok piaca felé nyitnának a mangalicatenyésztők ebben az évben, azonban bőven érdeklődnek a kiváló magyar mangalicahús iránt távol-keleti piacokról, sőt Ausztráliából is. Az összes magyar mangalicahús mintegy 70-80 százalékát kivitelre termelik, míg jelenleg a magyar mangalica legfőbb exportpiacát Spanyolország jelenti. Évente több mint 50 ezer mangalicahízót vágnak le Magyarországon, ez az összes sertésfajta 2 százaléka. A mangalicák felét már üzemi méretekben vágják, a másik fele viszont házi vágás. Az iparszerű termelést, mintegy 20 vállalkozás végzi az országban.
MTI