Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rosszkor törlik el a lakáshiteltámogatást

2009.04.28. 20:19 Módosítva: 2009-04-28 20:41:38

Nem jókor vezetik ki az állami kamattámogatást a támogatási rendszerből - véli az FHB Kereskedelmi Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kamattámogatás nem jelent komoly terhelést a költségvetésnek, viszont alternatívát nyújt a devizahitelekkel szemben.

Rosszul időzítették a lakástámogatási rendszer, a szocpol, a félszocpol és a kamattámogatás megszüntetését - jelentette ki az FHB Kereskedelmi Bank vezérigazgatója. Harmati László szerint a kamattámogatás, amely sokszor a bírálatok kereszttüzébe kerül, az utóbbi öt évben a megváltoztatott igénybevételi feltételekkel már nem járult hozzá érdemben a költségvetési terhek növekedéséhez, ehhez inkább a szocpol járult hozzá. Ez utóbbi ugyanis 35 milliárd, míg a kamattámogatásos konstrukció kétmilliárd forint a költségvetésben, így utóbbit nem ésszerű eltörölni - vélekedett.

A támogatások eltörlése miatt fokozott érdeklődésre számítanak, azért is, mert ez a bejelentés nem egy változásról szól, hanem az adott rendszer felfüggesztéséről, ezért élénk érdeklődésre számítanak. Az elmúlt négy évben a kamattámogatott hitelek részaránya az összes lakossági jelzáloghitelen belül csökkent, az új kihelyezéseknek maximum 15-20 százalékát tették ki.

A megfontoltabban gazdálkodó háztartások mindig a forinthitelt preferálták. Ennek az eszköznek az eltűnése a jelenlegi piaci kamatszint mellett gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem lesz számukra megfelelő finanszírozási forma a piacon - figyelmeztetett a vezérigazgató. Maradnak a devizahitelek, amelyekről nemcsak mi, hanem a nemzetközi szervezetek és a PSZÁF is azt gondolja, hogy kockázatatosak az egész gazdaságra - mutatott rá.

Nyilvánvalóan a forint bármilyen mértékű, nagyobb volatilitása kihat ezen háztartások jövedelmi helyzetére, ami a válság és a mai magyar helyzet mellett nem kívánatos. Időzítésében a lépésnek pontosan fel kellene mérnie azokat a kockázatokat, amit a fiskális terhek jelentenek. A háztartásoknak nem lesz valós alternatívája arra, hogy a legfontosabb pénzügyi döntésükben, a lakásfinanszírozásban válasszanak, így marad számukra a devizakitettség vállalása - vázolta fel Harmati László.