Szilvia
5 °C
16 °C

Szlovákia képtelen lehívni az EU-támogatásokat

2009.04.28. 08:11

Szlovákia mindössze 0,39 százalékát hívta le a 2007-13-ig terjedő időszakra járó európai uniós támogatásainak - állítja a Trend szlovák gazdasági hetilap hírportálja. A Trend bepillantást nyert az uniós pénzek felhasználását elemző jelentésbe, amelyből kiderül: a 42 alprogram közül eddig 32 esetében egyetlen centet sem tudtak lehívni. A fő operatív programok közül a kutatás és fejlesztésben alakult ki a legrosszabb helyzet, ahol a lehívás aránya március végéig mindössze 0,06 százalékos volt. Az előzetesen aláírt szerződéseket is figyelembe véve Pozsony a 13,4 milliárd eurós, 7 évre szóló keret mindössze 5 százalékát merítette ki vagy kötötte le. A már lehívott 52 millió euró a Trend szerint eltörpül a cseh teljesítmény mellett, hiszen Prága csak 2008-ban 628 millió euróhoz jutott.

Az adatok azért is figyelemre méltóak, mert a húsosfazékként kezelt brüsszeli forrásokra a nacionalista SNS tette rá a kezét. A párt régiófejlesztési miniszterét brüsszeli nyomásra éppen a napokban kényszerült leváltani Robert Fico miniszterelnök, mivel a tárcavezető egy 119 millió eurós uniós tenderfelhívást csupán minisztériuma egyik faliújságján tüntetett fel, méghozzá alig öt napig. Így nem véletlen, hogy a megbízást az SNS-pártelnök Ján Slota holdudvarához tartozó cégek nyerték el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?