Elszállt a költségvetési hiány a spanyoloknál is

2010.02.03. 16:32

A korábban bejelentettnél jóval nagyobb államháztartási hiányt vár az idén és a következő években Spanyolország: a gazdasági minisztérium szerdán felfelé módosított adatai szerint az idén csak 9,8 százalékra süllyed a deficit, a tavalyi 11,4 százalékról. Korábban az idei évre még 6,2 százalékos, a tavalyi évről pedig 9,5 százalékos hiányt jelentettek be. A hatalmasra duzzadt államháztartási hiány miatt ötven milliárd eurós megtakarítást tervez 2013-ig Spanyolország: az előterjesztett megtakarítási terv az idei évre még 0,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít, jövőre már 1,8 százalékos növekedést várnak, miközben az idén a munkanélküliség elérheti a 20 százalékot, kormányzati becslések szerint.
A pénzügyminiszter múlt heti bejelentése szerint a kormány célja a négyéves megtakarítási tervvel, hogy 2013-ig elérjék az euróövezeti 3 százalékos államháztartási hiányküszöböt. A terv 2011-re 7,5 százalékos, 2012-re 5,3 százalékos hiánnyal számol. Gyakorlatilag minden kormányzati kiadást érint a csökkentés, kivéve olyan szociális kiadásokat, mint a munkanélküli segély, valamint a kutatás-fejlesztési beruházások, az oktatási kiadások, a külföldi segélyezés és a terrorellenes erőfeszítésekre szánt összegek. A kormány a nyugdíjkiadások lefaragására a múlt pénteken a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre emelését jelentette be.

A tetemesre duzzadt államháztartási hiány mellett a spanyol gazdaság jelenlegi nagy gondja az idén a 20 százalékot közelítő munkanélküliség. A négyéves terv keretében, 2013-ig, ezt 15,5 százalékra szeretnék lefaragni. Bár a spanyol államháztartási hiány az újabb becslések szerint közelítheti Görögországét, az államadósság szintje csak a GDP 60 százaléka körül van - 2012-re is csak várhatóan a GDP 74,3 százaléka lesz - , szemben a következő években várható 140 százalékos GDP-arányos görög államadóssággal.