Nincs megállapodás a Malévnél a kollektív szerződésről

2010.07.31. 17:40

Lejár augusztus 1-jei hatállyal  a Malév vezetése által korábban felmondott kollektív szerződés (ksz), ám a munkáltató és a szakszervezetek között nincs megállapodás az új kollektív szerződésről. A ksz hiánya a légitársaság üzemelését nem befolyásolja, annak hiányában a Malév és dolgozóinak viszonyát az Európai Unió légiközlekedésre vonatkozó szabályrendszere határozza meg. A közlemény szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága már jóváhagyta az uniós szabályrendszeren alapuló üzemelést.

A légitársaság közleménye szerint a vállalat vezetése rugalmas, a vállalat számára kisebb költséget jelentő, a versenytársak körében is alkalmazott kollektív szerződés megkötésére törekszik, ám a pilótákkal nem tud megegyezni a munkaidőre vonatkozó szabályzat átalakítása ügyében. A munkáltató módosítaná a munka- és pihenőidő szabályait, és a jövedelmeket is átstrukturálná.

Az augusztus 1-jén bevezetendő munkáltatói szabálykészlet az érdekvédelmi vezető szerint törvénytelen, mert nem veszi figyelembe a Munka törvénykönyve előírásait, amelytől csak érvényes kollektív szerződés hatálya alatt lehetne eltérni.