Az MKB igazodik a PSZÁF-ajánláshoz

2010.08.04. 11:41

Átmeneti jelleggel a jegybanki középárfolyamot alkalmazza a havi törlesztőrészlet elszámolásakor az MKB Bank mindazon, svájci frankban nyilvántartott hitellel rendelkező ügyfeleinél, akik szerződésszerűen eleget tesznek törlesztési kötelezettségeiknek – közölte a bank.

Az akciós jellegű, legfeljebb ez év végéig tartó árfolyamengedmény mindaddig érvényes, míg a svájci frank legalább öt egymást követő munkanapon keresztül nem lesz olcsóbb 175 forintnál. Ez esetben ugyanis a bank visszatér a hitelszerződésben rögzített kereskedelmi deviza eladási árfolyam alkalmazásához. Az akció kifejezetten a szerződésszerűen teljesítő ügyfeleknek szól, nem vonatkozik tehát az elő- és végtörlesztésre, valamint a késedelmes tételek elszámolására.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete hétfőn tette közzé javaslatait a devizahitelesek terheinek csökkentéséről. A PSZÁF éppen azt javasolta, amit az MKB most tett: a lakossági devizahitelek esetében a bankok az átváltáskor vagy a jegybank hivatalos devizaárfolyamát, vagy saját középárfolyamukat alkalmazzák.