Lehel
17 °C
27 °C

Kész a PSZÁF javaslata a devizahitelesek terheinek csökkentéséről

2010.08.02. 18:52
A PSZÁF elküldte a lakossági devizahiteleknél alkalmazandó árfolyamra vonatkozó részletes szakmai javaslatát a nemzetgazdasági miniszternek, egyúttal tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot is - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője.

A PSZÁF azt javasolja, hogy a lakossági devizahitelek esetében a bankok az átváltáskor vagy a jegybank hivatalos devizaárfolyamát, vagy saját középárfolyamukat alkalmazzák.

Ezt azért látnák szükségesnek, mert a jelenlegi gyakorlat évi több tízezer forintos többletköltséget okoz az ügyfeleknek, a bankok pedig a hitelek folyósításánál és törlesztésénél alkalmazott vételi, illetve eladási árfolyamok révén olyan árfolyamnyereségre tesznek szert, amely mögött nincs tényleges költség és kockázat. A javaslat megvalósítása esetén valós tehercsökkentést jelenthet a jelenlegi devizahitel-adósok esetében is. A felügyelet háttérszámításokat végzett, azok alapján készítette el javaslatát - mondta Binder István.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke korábban elmondta, a devizavételi és -eladási árfolyamok több százalékponttal eltérnek a középárfolyamtól, 5-6 százalékponttal is megdrágíthatják a hiteleket. Az elnök szerint az elszámolás középárfolyamhoz kötésével transzparensebbé, olcsóbbá lehetne tenni a devizahiteleket.

A PSZÁF elnöke az elmúlt hetekben más javaslatokat is felvetett. Szerinte végig kellene gondolni, hogy a GIRO Zrt.-nek milyen szerepe legyen a jövőben, annak érdekében, hogy sokkal olcsóbban tudja a belföldi pénzforgalmat lebonyolítani. A biztosítási területen az elnök az egyesületek szerepét gondolná újra. Az egyesületek mögött nincs tényleges tőke és valódi tulajdonosok, ehelyett esetleg a szövetkezeti formát kellene előnyben részesíteni - fejtette ki több sajtónyilatkozatában is.