Húszmilliárddal segíti a kormány az Audit?

2010.10.01. 10:01

Több mint húszmilliárd forinttal járul hozzá a magyar állam a győri Audi múlt csütörtökön bejelentett 900 millió eurós beruházásához - értesült az autopro hírportál.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban csak annyit mondott, hogy az Audi győri beruházáshoz kap állami támogatást, ennek összegéről azonban csak október közepén dönt a kormány.

A Mecedes 800 millió eurós kecskeméti beruházásához 22,1 milliárd forintos állami támogatást kapott, ennél kevesebbet pedig az Audi sem kaphat, hiszen újabb beruházása nagyobb, mint a Mercedesé, s jóval több embert alkalmaz, mint amennyit a Mercedes Kecskeméten felvesz.

A portál úgy értesült: az ingolstadti autógyár is megfogalmazta kérését a kormány felé, s ez ugyancsak húszmilliárd forint feletti összegről szólt. A győri gyár 16 éve az Audi konszern legnagyobb motorszállítója, az elmúlt évben több mint 1,9 millió kiszállított egységgel a világ legnagyobb motorgyára volt.

Az Audi húszmilliárdját erősítheti az ugyancsak a múlt héten bejelentett Opel-beruházás is, amelynek 7,5 milliárd forintos állami támogatást kapott.