Nem bíznak Portugáliában

2011.03.25. 16:23

Portugália a továbbiakban is képes lesz finanszírozni hiteligényét a tőkepiacokról, és eleget fog tenni minden fizetési kötelezettségének, mondta pénteken Brüsszelben a távozó portugál miniszterelnök. José Sócrates megerősítette: bárki is kerül kormányra, tartani fogja magát a költségvetési célkitűzésekhez.

"Portugáliának nincs szüksége külső segítségre. Csak arra van szükségünk, hogy az Európai Unió bízzon bennünk" - jelentette ki a miniszterelnök. Sócrates szerdán mondott le, miután a parlament leszavazta a kormány legújabb takarékossági terveit.

Ellentmondani látszik a miniszterelnök kijelentésének, hogy pénteken rekordmagasságba, 7,80 százalékra szökött fel a tízéves portugál államkötvények hozama, ami arra utal, hogy a befektetők nem nagyon bíznak abban, hogy Portugália képes lesz megszerezni a tartozások törlesztéséhez szükséges pénzt a tőkepiacokról. A legközelebb a jövő hónapban esedékes 4,3 milliárd eurónyi kötvénytartozás törlesztése, és júniusban további 4,9 milliárd eurót kell visszafizetnie, ami elemzők szerint gondot okozhat az országnak a miniszterelnök bizakodó kijelentései ellenére.