A kínai autógyár mégsem menti a Saab-ot

2011.05.12. 11:56

Ismét bizonytalanság övezi a svéd autógyártó Saab jövőjét, miután a többségi tulajdonos Spyker Cars csütörtökön bejelentette, az előző heti 150 millió euró értékű, megállapodásból kiszáll az új kínai befektető Hawtai Motor.

A Spyker tájékoztatása szerint a kínai fél azért lépett ki az egyezményből, mivel "nem tudta megszerezni az ügylethez szükséges valamennyi hozzájárulást". A társaság ugyanakkor hangsúlyozta: folytatják a tárgyalásokat a Hawtaival az együttműködésről, jóllehet más stratégiai partnerek is szóba jöhetnek.

A Saab magyarországi forgalmazója az MTI-nek megerősítette a hírt és közölte, hogy a Saab vezetése jelenleg is Kínában van és befektetőkkel tárgyal. A forgalmazó arról tájékoztatott, hogy korábban is említették, hogy több kínai társaság is érdeklődik a stratégiai együttműködés iránt.

A Reuters brit hírügynökség forrásai szerint a Spyker most a Great Wall Motorral folytat tárgyalásokat. "A két fél a Hawtai-ügylet ellenére folyamatosan kapcsolatban volt az elmúlt időszakban" - mondta a tárgyalásokat jól ismerő forrás.

A Spyker március 3-án jelentette be, hogy a kínai autógyár, a Hawtai Motor 150 millió euróval száll be a vállalatba: 120 millió euróért közel 30 százalékos részesedést kap a Saab-ban, a fennmaradó 30 millió eurót hitel formájában biztosítja. A Spyker akkor elmondta: az ügylet lehetővé teszi, hogy a cég kifizesse beszállítóit, és újraindítsa az április 6. óta  szünetelő gyártást. A megállapodás értelmében maga a Spyker is 30 millió eurós támogatást nyújtott volna a Saab-nak,  továbbá az Európai Beruházási Bank 30 millió eurós kölcsönnel támogatta volna a svéd autógyártót.

A Spyker 2010 elején állapodott meg a Saab megvételéről. Összesen 74 millió dollárt fizetett a GM-nek, és 326 millió dollár értékű elsőbbségi Saab-részvényt bocsátott ki az amerikai cég számára.