Amerikai pénzszerző körúton a Saab-vezér

2011.06.24. 12:36

Pénzszerző körútra indult az Egyesült Államokba a Saab-vezér, miután a pénzügyi nehézségekkel küszködő svéd autógyárnál már hetek óta áll a termelés, mert nem tudják fizetni sem a beszállítókat, sem a dolgozókat. A vállalat szóvivője részleteket nem közölt, a média úgy tudja, hogy a holland tulajdonos Spyker egyebek mellett a General Motorshoz fordul gyorssegélyért.

A Saab gyártósorai április-május nagy részében álltak, miután a vállalat kifutott a beszállítók számláinak kiegyenlítéséhez szükséges pénzből. Május végén ugyan néhány napra újraindult a termelés, majd ismét leállt, mert a beszállítók nem küldtek alkatrészeket.

A tulajdonos holland Spyker számos sikertelen próbálkozás után a Pangda Automobile Trade és a Zhejiang Youngman Lotus Automobile kínai cégekkel tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását. Rövid távon azonban továbbra is gond a finanszírozás. A Spyker 2010 elején állapodott meg arról, hogy megveszi a Saabot a General Motorstól.