Az európai építőipar is gödörben van

2011.07.18. 13:05

Osztrák gazdaságkutatók számításai szerint elérte mélypontját az európai építőipari visszaesés.

Az idén még csökken az összesített teljesítmény, de egyes országokban már megindul a fellendülés - derül ki az osztrák WiFo gazdaságkutató intézethez tartozó Euroconstruct építőipari kutatóintézet hétfőn közzétett jelentéséből.

Az európai építőipar teljesítménye 2011-ben az előző évihez képest 0,4 százalékkal csökken. Elsősorban a lakásépítéseket veti vissza a pénzügyi- és gazdasági válság elhúzódó hatása. Az új lakásépítések száma az osztrák kutatóintézet számításai szerint 2007 óta közel negyven százalékkal csökkent Európában. Az intézet 2013-ra 1,5 millióra becsüli a kiadott lakásépítési engedélyek számát, szemben a 2007-es 2,4 millióval.

Az idén néhány európai országban, elsősorban az északi régiókban már megindul az építőipari fellendülés. Lengyelországban 12,8 százalékos, Norvégiában 5,9 százalékos, Svédországban 5 százalékos, Finnországban 4 százalékos, Dániában 3,1 százalékos növekedést vár az intézet.

Az ágazat számára legfontosabb országokban is megindul a növekedés: Németországban 1,7 százalékos, Franciaországban 2,7 százalékos növekedésre lehet számítani.

Mindez azonban nem lesz elegendő a többi országban várható visszaesést ellentételezéséhez. Spanyolországban és Írországban 15 százalékos, Portugáliában 6,3 százalékos, Nagy-Britanniában 2,2 százalékos csökkenés várható, Magyarországon pedig 3 százalékos.

Ausztriában az építőipari teljesítmény stagnálását várja az osztrák kutatóintézet. Az építőipar 8,2 milliárd eurós termelési értéke 10,5 százalékkal marad el a 2008-as szinttől. Jövőre viszont a lakásépítési engedélyek növekvő száma alapján már enyhe javulásra lehet számítani a kutatók szerint. Az idén 38.800 lakásépítési engedély kiadása várható Ausztriában, ami három százalékos növekedés a tavalyihoz képest.