Szabolcs
20 °C
35 °C

5 milliárd euró elég lehet az IMF-től

2011.12.05. 16:58

Nagy finanszírozási segítséget jelentene már egy ötmilliárd eurós IMF-csomag is Magyarországnak - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők hétfői helyzetértékelésükben.

A BNP Paribas bankcsoport befektetők számára összeállított új, átfogó felzárkózó térségi prognózisában a ház közgazdászai úgy számolnak, hogy ha Magyarország hozzájutna a Nemzetközi Valutaalaptól egy hozzávetőleg ötmilliárd eurós "külső biztonsági hálóhoz", az fedezné a jövő évi szuverén küladósság-törlesztési kötelezettségeket, és "markánsan javítaná" Magyarország képességét arra, hogy viszonylag alacsony költséggel refinanszírozza magát a piacról.

Hasonló következtetésre jutottak más nagy londoni házak felzárkózó térségi elemzői is. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének közgazdászai legújabb értékelésükben szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Magyarország számára elégséges lenne egy 5-10 milliárd eurós elővigyázatossági IMF/EU-hitelkeret a piacok megnyugtatásához. A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy a magyar tartalékpozíció most "sokkal kényelmesebb", mint 2008-ban volt, amikor Magyarország 20 milliárd eurós pénzügyi segítségről kötött megállapodást az IMF-fel és az EU-val.