Új, kétéves hiteleszközt vezet be az MNB

2012.03.27. 11:06

A vállalati hitelezés támogatása érdekében 2012. április 3-tól kétéves hiteleszközt vezet be a Magyar Nemzeti Bank, ezzel párhuzamosan bővíti az általa fedezetként elfogadott értékpapírok körét, és átalakította a fedezetek befogadási mértékeit - közölte a jegybank kedden.

Az MNB 2012. április 3-tól minden hónap első keddi munkanapján értékpapír-fedezet melletti, változó kamatozású, a futamidő alatt érvényes mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező kamatköltségű, kétéves futamidejű hitelre szóló tendert hirdet, melyet az igénybevevők egy év után előtörleszthetnek. A tendereken azon hitelintézetek vehetnek részt, melyek vállalják, hogy a hitel futamideje alatt a leírással és eladott problémás hitelekkel korrigált bruttó vállalatihitel-állományuk nem csökken a 2011. december végi érték alá.

Az MNB emellett bővíti a jegybanki hitelműveletek fedezeti körét a Magyar Állam és az MNB által kibocsátott, devizában denominált államkötvényekkel, meghatározott kritériumoknak eleget tevő, devizában denominált vállalati kötvényekkel, valamint enyhíti a vállalati kötvények befogadási kritériumait is.