Holoda: Butaság volt megvenni az E.Ont

2013.10.03. 13:33

„Ha a kormány kenyeret akar adni az embereknek, még nem kell megvennie a kenyérbolt épületét” – mondta Holoda Attila, volt energiaügyi helyettes-államtitkár az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Holoda szerint a megvásárolt gázt az E.On gázüzletágának megvétele nélkül is tarthatta volna a tározókban a kormány.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány arra készül, hogy eladja a tározókban lévő párnagázt, Holoda azt mondta: ez köztörvényes bűncselekmény lenne, mert így tönkretennék a tározókat. A párnagáz ugyanis nyomást biztosít, és nem engedi, hogy víz foglalja el a mobilgáz helyét, amikor azt kiengedik a tározóból – magyarázta.

Holoda szerint ezzel nem lehet viccelni, attól, hogy a rezsibiztos azt állítja, hogy ez nem veszélyezteti a tározót, ez még nem lesz igaz. Szerinte a politikusok jogalkotással akarnak belenyúlni a fizika törvényeibe.

A volt helyettes-államtitkár azt mondta: nem az E.On gázüzletágának megvétele miatt távozott posztjáról, több dolog volt, ami ütközött a szakmaisággal. Holoda Attila kijelentette: olyan elvárások voltak, hogy úgy kellett egy-egy jogszabályt megfogalmazni, hogy az tekintettel legyen egyes cégek elvárásaira. „Én egy transzparens rendszert akartam kiépíteni, de ez nem sikerült, falakba ütköztem, mert az egyenlőknél vannak egyenlőbbek” – mondta.