Olivér
4 °C
8 °C

Citigroup: Most kell orosz olajcéget venni

2014.03.03. 13:53

Pattanásig feszült a helyzet Ukrajnában, ennek láttán pedig a Citi friss elemzést tett közzé az orosz energiaszektorra vonatkozó várható hatásokról, idézi ezt a Portfolio. A szakértők rövid távon az orosz olajcégeket preferálják a földgáztársaságokkal szemben, az előbbiek ugyanis meglehetősen alacsony közvetlen kitettséggel rendelkeznek Ukrajna irányába, a rubel gyengüléséből pedig profitálhatnak.

Az olyan vállalatóriások, mint a Lukoil, a Rosznyeft vagy a Szurgut mind az eszközállományukat, mind az exportpiacokhoz való hozzáférésükett tekintve szinte minimális közvetlen kitettséggel rendelkeznek Ukrajna irányába. Közben pedig a gyengébb rubel kedvezően befolyásolja az eredményüket, hiszen rubelért termelik ki az olajat, és döntően dollárért adják el.

A szakértők ugyanakkor kiemelik, hogy a vállalat specifikus tényezők és az értékeltség helyett az elkövetkező napokba várhatóan a geopolitikai kockázatokra érdemes koncentrálni.

A Citi elemzői úgy vélik, az Ukrajnán keresztül történő gázszállítás leállásának továbbra is alacsony a valószínűsége, azonban ez a legutóbbi fejlemények nyomán kétségkívül megemelkedett. Ha rövid távon a tranzit gázszállításban be is következne átmeneti leállás, ennek a szakemberek szerint nem lenne igazán jelentős hatása.

A Gazprom kevés európai exportbevételtől esne csak el egy ilyen helyzetben (pár hétig tartó leállásnál), sőt, ennek hatására a jelenleg meglehetősen magas európai tárolási szintek gyorsabban lecsökkennének, aminek későbbi feltöltését részben a Gazprom által szállított földgáz biztosíthatná.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?