Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább zuhan az olajár

2014.12.16. 14:02

Tovább zuhant az olaj világpiaci ára kedden, az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára több mint öt év óta először hatvan dollár alá esett, miután a piacok rettegnek a gyenge világgazdasági növekedés és az olaj iránti alacsony kereslet miatt.

Fél egy körül a Brent ára februári szállításra hordónként (159 liter) 59,36 dolláron állt, 1 dollár 85 centtel, 3,02 százalékkal csökkent az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. 2009 júliusa óta nem volt ilyen olcsó a Brent.

A New York-i árupiac (NYMEX) elektronikus kereskedésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára januári szállításra 1 dollár 34 centes, 2,40 százalékos csökkenéssel 54,57 dollárra süllyedt.

Az olajárakra újabb csapást mért a kínai feldolgozóipar teljesítményének immár visszaesést jelző gyengülése. Az HSBC bank előzetes számításai szerint decemberben a növekedést és csökkenést elválasztó 50 pontos küszöb alá, 49,5 pontra esett a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index a novemberi 50 és az októberi 50,4 pontról.

"Ha a kínai feldolgozóipari tevékenység nem bővül, vagy visszaesik, az azt jelenti, hogy a világ fennmaradó részének a fogyasztása alacsonyabb, és Kínának kevesebb energiára van szüksége, mert kevesebb terméket állít elő. Mivel a világ második legnagyobb gazdaságáról beszélünk, ez sok energiát jelent" - mutatott rá Mike van Dulken, az Accendo Markets brit brókercég elemzője.

Hozzátette, hogy a nagy kőolajkitermelő Oroszországnak a rubel támogatására tett "reménytelen kísérletei" növelik az orosz gazdaság helyzete miatti aggodalmakat éppen akkor, amikor "a kőolaj számára a legrosszabb még hátra van".

A kőolaj világpiaci ára csaknem felére esett az év elejéhez képest a túlkínálat és az alacsony kereslet hatására.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken azt jósolta, hogy világszinten a kőolaj iránti napi kereslet 900 ezer hordóval 93,3 millió hordóra emelkedik jövőre. Az előző, novemberi előrejelzésben még 1,2 millió hordós növekedést prognosztizáltak a szakértők.

A Kőolajtermelő Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) kitart azon álláspontja mellett, hogy nem csökkenti kitermelését a zuhanó árak dacára sem. Az OPEC-tag Szaúd-Arábia december elején drasztikusan csökkentette az Ázsiába és az Egyesült Államokba exportált olajának árát, amit sokan úgy értelmeztek, mint az amerikai palaolaj-kitermelés fejlesztésének visszavetésére irányuló árháború megerősítését.