Milliárd dolláros kártérítés lehet Paksból

DVETT20070206001
2015.04.02. 10:26

Az, hogy Brüsszel nemrég jóváhagyta az angliai Hinkley Point atomerőműhöz nyújtott állami támogatást, még nem jelent semmit, mert bár a paksi bővítés politikailag komplex történet, az Európai Bizottság elsősorban versenyjogi szempontok alapján mérlegel.

Azért is nehéz összehasonlítani a két esetet, mert a paksi bővítéssel kapcsolatos részletek titkosak, viszont a fűtőanyag-beszerzés során tapasztalt amatörizmus a magyar részről nem sok jóval kecsegtet. Mindenesetre a nyomtatott HVG-nek nyilatkozó energiapiaci szakértő, Korányi Dávid szerint akár egy évig is elhúzódhat a magyar bővítés uniós vizsgálata, és ha Brüsszel nem bólint rá a beruházásra, akkor a kormány még mindig fordulhat az Európai Bírósághoz is.

Korányi szerint viszont nagy kérdés, hogy a kormány Brüsszel belegyezése nélkül belekezd-e az építkezésbe, mert ha igen, és az EU végül nem bólint rá véglegesen a bővítésre, akkor magyar részről könnyen milliárd dolláros büntetésekkel végződhet Paks II. Az energiapiaci szakértő szerint ezért Putyinnak is az az érdeke, hogy minél tovább a szerződésben tartsa a magyar felet.

Korányi szerint rémisztő példa lehet Bulgária, ahol végül elálltak a belenei atomerőmű oroszoknak ígért megépítésétől. Az Atomszrojexport egymilliárd dollár körüli fájdalomdíjat követelt a bolgároktól úgy, hogy az atomerőmű építése még el sem kezdődött. Ha az oroszok hasonló klauzulát építettek bele a magyar bővítési szerződésbe, akkor ez nekünk is valós veszély lehet.