Megvette az állam az Égáz-Dégázt

2018.01.11. 11:51

A mai naptól Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagja az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába került. Az eladó a korábbi GDF-Suez, az Engie International Holding B.V. Ezzel újabb fontos céget vett meg az állami Nemzeti Közművek.

A Nemzeti Közművek saját rendelkezésére álló forrásaiból finanszírozta a tranzakciót tulajdonosi forrásbevonás nélkül. A közleményből nem derül ki, hogy az állami cég mennyiért vette meg az Égáz-Dégázt, ezért erre rákérdeztünk az állami cégnél. A válaszokat amint megkaptuk, közöljük.

„Az ügyfeleknek a tulajdonosváltás kapcsán semmilyen teendőjük nincsen, hosszabb távon azt szeretnénk, hogy még jobb és egyszerűbb szolgáltatást érjenek el” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A tranzakcióval a társaság eszközei és tudásbázisa, valamint a 23125 kilométer hosszú földgázelosztó hálózata is a Nemzeti Közművek tulajdonába került. Ezzel a Nemzeti Közművek teljes hálózati infrastruktúrája a földgázt és a villamos energiát is beleértve már meghaladja a 60 000 kilométert.

A közel 500 főt foglalkoztató társaság Magyarország észak-nyugati és dél-keleti részén, 6 megyében (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés) több mint 775 ezer lakossági- és versenypiaci ügyfél földgázelosztását biztosítja. 

Az üzlet részleteiről ebben a cikkben írtunk bővebben.