Jobban csökkenti a rezsit egy multi, mint az állami rezsicég

2018.02.12. 13:38

Bár a kormány annak idején elvileg azért verte végig a rezsicsökkentés programját, hogy megvédje a lakosságot a gonosz energiamultiktól, most pont egy multi veri meg a kormány által gründolt állami rezsiholdingot rezsicsökkentésben. A Világgazdaság cikke szerint az E.ON Hungária azt ajánlja a lakossági fogyasztóinak, hogy 5 százalékkal, havonta nagyjából ezer forinttal olcsóbban adja a gázt, mint az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.

És hogyan tudja ezt kigazdálkodni? Hát úgy,hogy nem hatósági áron adja az gázt!

A kormány rezsicsökkentésének egy furcsa hátulütője, hogy az állami közszolgáltató azután sem változtatott a megszabott hatósági áron, amikor a gáz világpiaci ára már olcsóbb volt, mint az állam által megszabott ár. Így időnként többet fizetnek a magyar gázfogyasztók, mint amennyit akkor kellene, ha a világpiaci árat lekövetné a gázszámlájuk, és bár a rezsicsökkentéssel egy ideig tényleg csökkent a rezsijük, valójában már csak emelkedik. 

Erre csapott le az E.ON, amely a Világgazdaságnak is elmondta, hogy  a szabadpiacon vásárolja a szénhidrogént, az ez alapján szolgáltatott gáz árának egy részét (a molekuladíjat, vagyis a a szállított földgáz tényleges díját) két évig nem is emeli. A rendszerhasználati díjak, a szállított gázmennyiségre vonatkozó forgalmi díj és az alapdíj változhat. 

Az E.ON korábban amúgy a lakossági fogyasztóinak nagy részét elvesztette, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megyékben 600 ezer fogyasztóját vette át az NKM. A mostani, Gáz plusz nevű ajánlatát az E.ON az NKM  2017. október 30-án érvényes egyetemes szolgáltatási díjai alapján számolta ki, évi 2500 köbméteres fogyasztást feltételezve.