Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jobban csökkenti a rezsit egy multi, mint az állami rezsicég

2018.02.12. 13:38

Bár a kormány annak idején elvileg azért verte végig a rezsicsökkentés programját, hogy megvédje a lakosságot a gonosz energiamultiktól, most pont egy multi veri meg a kormány által gründolt állami rezsiholdingot rezsicsökkentésben. A Világgazdaság cikke szerint az E.ON Hungária azt ajánlja a lakossági fogyasztóinak, hogy 5 százalékkal, havonta nagyjából ezer forinttal olcsóbban adja a gázt, mint az állami NKM Földgázszolgáltató Zrt.

És hogyan tudja ezt kigazdálkodni? Hát úgy,hogy nem hatósági áron adja az gázt!

A kormány rezsicsökkentésének egy furcsa hátulütője, hogy az állami közszolgáltató azután sem változtatott a megszabott hatósági áron, amikor a gáz világpiaci ára már olcsóbb volt, mint az állam által megszabott ár. Így időnként többet fizetnek a magyar gázfogyasztók, mint amennyit akkor kellene, ha a világpiaci árat lekövetné a gázszámlájuk, és bár a rezsicsökkentéssel egy ideig tényleg csökkent a rezsijük, valójában már csak emelkedik. 

Erre csapott le az E.ON, amely a Világgazdaságnak is elmondta, hogy  a szabadpiacon vásárolja a szénhidrogént, az ez alapján szolgáltatott gáz árának egy részét (a molekuladíjat, vagyis a a szállított földgáz tényleges díját) két évig nem is emeli. A rendszerhasználati díjak, a szállított gázmennyiségre vonatkozó forgalmi díj és az alapdíj változhat. 

Az E.ON korábban amúgy a lakossági fogyasztóinak nagy részét elvesztette, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Zala és Veszprém megyékben 600 ezer fogyasztóját vette át az NKM. A mostani, Gáz plusz nevű ajánlatát az E.ON az NKM  2017. október 30-án érvényes egyetemes szolgáltatási díjai alapján számolta ki, évi 2500 köbméteres fogyasztást feltételezve.