Natália
1 °C
7 °C

Trump bejelentése miatt drágul az olaj

2018.05.09. 08:56

Nem kellett sokat várni arra, hogy a világpiacon is éreztesse a hatását Donald Trump bejelentése, miszerint felbontja az Irán és az Egyesült Államok között kötött atomalkut és újra szigorú szankciókat vezet be a közel-keleti országgal szemben. A bejelentés után a Brent olaj világpiaci ára olyan gyorsan kezdett növekedni, amit 2014 óta nem láttak az elemzők, a londoni tőzsdén a Brent ára 2,5 százalékkal hordónként 76 dollár fölé emelkedett. 

Trump bejelentése különösen rosszul érinti az olaj piacát, ugyanis ha újra bevezetik a szankciókat Irán ellen, és nem lehet majd onnan olajat vásárolni, akkor kb. napi 500 ezer hordóval kevesebb lesz a piacon, ami pedig marad, az érelemszerűen drágább lesz. Mindez nagyon rosszul érinti majd a nagy energiaéhségű feltörekvő országokat, különösen Kínát és Indiát. Irán nagy geopolitikai riválisa, Szaúd-Arábia kormánya viszont örülhet, mert azzal, hogy kiesik az iráni olaj a világpiacról, növelhetik a szaúdi kitermelést, amit azért fogtak vissza, hogy ezzel is magasabban tartsák eddig az árat. Sőt, a szaúdiak amolyan megmentőként is tetszeleghetnek, mert ha ők több olajat pumpálnak a piacra, akkor kevésbé fog emelkedni a világpiaci ár. 

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint annyira nem lepte meg a tőzsdei befektetőket és kereskedőket Trump bejelentése, számítottak valami hasonlóra, éppen ezért már egy hónapja folyamatosan drágult az olaj. A kérdés csak az, hogy mostantól mi történik majd, milyen szankciókban állapodik meg az amerikai kormány a partnereivel és azok hogyan érintik majd az olajkereskedelmet. Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentése szerint egy 90-180 napos türelmi időszak után vezetik majd be a szankciókat, addig tehát még nem kerül ki az iráni olaj a piacról. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?