Trump bejelentése miatt drágul az olaj

2018.05.09. 08:56

Nem kellett sokat várni arra, hogy a világpiacon is éreztesse a hatását Donald Trump bejelentése, miszerint felbontja az Irán és az Egyesült Államok között kötött atomalkut és újra szigorú szankciókat vezet be a közel-keleti országgal szemben. A bejelentés után a Brent olaj világpiaci ára olyan gyorsan kezdett növekedni, amit 2014 óta nem láttak az elemzők, a londoni tőzsdén a Brent ára 2,5 százalékkal hordónként 76 dollár fölé emelkedett. 

Trump bejelentése különösen rosszul érinti az olaj piacát, ugyanis ha újra bevezetik a szankciókat Irán ellen, és nem lehet majd onnan olajat vásárolni, akkor kb. napi 500 ezer hordóval kevesebb lesz a piacon, ami pedig marad, az érelemszerűen drágább lesz. Mindez nagyon rosszul érinti majd a nagy energiaéhségű feltörekvő országokat, különösen Kínát és Indiát. Irán nagy geopolitikai riválisa, Szaúd-Arábia kormánya viszont örülhet, mert azzal, hogy kiesik az iráni olaj a világpiacról, növelhetik a szaúdi kitermelést, amit azért fogtak vissza, hogy ezzel is magasabban tartsák eddig az árat. Sőt, a szaúdiak amolyan megmentőként is tetszeleghetnek, mert ha ők több olajat pumpálnak a piacra, akkor kevésbé fog emelkedni a világpiaci ár. 

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint annyira nem lepte meg a tőzsdei befektetőket és kereskedőket Trump bejelentése, számítottak valami hasonlóra, éppen ezért már egy hónapja folyamatosan drágult az olaj. A kérdés csak az, hogy mostantól mi történik majd, milyen szankciókban állapodik meg az amerikai kormány a partnereivel és azok hogyan érintik majd az olajkereskedelmet. Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentése szerint egy 90-180 napos türelmi időszak után vezetik majd be a szankciókat, addig tehát még nem kerül ki az iráni olaj a piacról.