Jávor Benedek szerint törvénytelen a Paks 2-ről szóló szerződés

2019.05.02. 13:55 Módosítva: 2019.05.02. 13:55

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője azt állítja, hogy nem felel meg a hatályos magyar jogszabályoknak a paksi bővítésről szóló szerződés, írja a Mérce.

Jávor februárban nyert pert a magyar állammal és a Roszatommal szemben, a bíróság jogerős döntése alapján az érintett feleknek nyilvánosságra kellett hozniuk a szerződés 90 százalékát. A képviselő ezután vizsgálta meg alaposan a szerződést, és talált benne két elemet, ami nem felel meg a magyar törvényeknek:

  • a szerződés nyelve a polgári jog szerint csak magyar lehet, ezzel szemben a Paks 2-ről szóló szerződés angolul íródott,
  • a szerződés a svájci jogszabályok alapján íródott, miközben irányadónak csak a magyar törvényeket lehetne tekinteni.

Jávor szerint utóbbi az utóbbi a lényegesebb, szerinte ez "a magyar szuverenitást ássa alá".

A politikus a Legfőbb Ügyészséghez és az Európai bizottsághoz fordul, hogy az lépjen fel a szerinte törvénysértő szerződéssel szemben.

Korábban Jávor azt is kiderítette, hogy ha a magyar fél hibájából csúszik az erőmű építése vagy megnőnek a költségek, az orosz fél azt a magyar félre terhelheti. Mindez ellentmond annak, amit a kormány képviselői hangoztattak, miszerint fix áras szerződést kötöttek az orosz Roszatommal.