Áder János szerint 2030-ra karbonsemleges lehet a magyar áramtermelés

2019.09.13. 14:24

2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet Magyarországon  jelentette ki Áder János pénteken az MTI beszámolója szerint.  Mindezt a köztársasági elnök az Alteo Nyrt. új, 1,1 milliárd forintból fejlesztett energiatárolójának átadóünnepségén mondta.  

Áder közölte: a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél eléréséhez az egyik legfontosabb az áramtermelés és az energiatermelés szén-dioxid-mentességének elérése. Ha a paksi erőmű megvalósul, és ha az elmúlt éveknek megfelelő ütemben épülnek naperőművek, akkor Magyarországon már 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet. 

Érdemes megjegyezni, hogy az Európai Unió ugyan el akart fogadni egy tervet, hogy 2050-re legyen karbonsemleges az unió gazdasága, ezt azonban a magyar kormány – a lengyel és cseh kormánnyal együtt – megvétózta.       

Az energiatároló átadásán ott volt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki szerint a projekt bizonyította, hogy képesek az energetikai rendszer egyik legfontosabb elemének kifejlesztésére. Arról is beszélt, hogy a jövő energiatermelése nem támaszkodhat egyetlen technológiára. Magyarországnak a kormány döntése szerint a nap- és az atomenergia kiegyensúlyozott felhasználása jelenti a fenntartható megoldást, ezt kiegészíti számos más technológia. Az eddigi döntések növelték a hazai naperőmű kapacitást, a tavalyi 700 megawattos szintről 2022-re 3000 megawatt fölé fog emelkedni, és 2030-ra a 7 ezer megawattnyi kapacitást el fogja érni az ország. 

Palkovics szerint  Magyarországon a gazdasági növekedés nem járt az üvegházhatású gázkibocsátás növekedésével:

tavaly 0,6 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a GDP 5 százalékkal nőtt.

Az ország 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását. Fontosnak nevezte, hogy az ország a régióban energiaexportőrként is megjelenjen.

Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgató tájékoztatása szerint a projekthez a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán 500 millió forint támogatást kaptak, a tároló 3 év alatt készült el, több mint 1,1 milliárd forint értékben. Ezzel a régióban első ilyen létesítménnyel tervezhetőbb a megújuló energia felhasználása.