Pár nappal a Mátrai Erőmű megvétele előtt vett fel milliárdos hiteleket az MVM leánycége

2020.02.18. 10:55

Jókora hiteleket vett föl az MVM egyik leányvállalata, nem sokkal azelőtt, hogy az állami cég megvásárolta volna Mészáros Lőrinctől a régóta veszteséges Mátrai Erőművet – írja a Hvg.hu.

Ahogy azt korábban írtuk, tavaly decemberben a Magyar Villamos Művek megvette a magyar energiaszükséglet 17 százalékát lefedő, emellett az ország legnagyobb károsanyag-kibocsátójának számító visontai szénerőművet a Mészáros érdekeltségeit összefogó Opus Global Nyrt.-től. Ezzel az állami vállalat jelentős veszteségektől óvta meg Mészáros Lőrincet. 

A Mátrai Erőmű ugyanis 2019-ben 6 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. Ahogy az erről szóló cikkünkben írtuk, Mészáros valójában nem vállalt különösebb kockázatot az erőművel

A Hvg.hu most azt írja, hogy a felvásárlás előtt néhány nappal az MVM naperőműveket üzemeltető cége, az MVM ZG Solat Kft. 9,2 milliárd és 3,8 milliárd forintra jegyeztetett be zálogjogot a Magyar Fejlesztési Banknál a paksi, felsőzsolcai és visontai naperőművekre és más ingatlanokra. Azt persze nem tudni, hogy a két ügyletnek van-e bármi köze egymáshoz, de az egybeesés mindenesetre érdekes.