Gyárfás
18 °C
35 °C

Hatéves csúcson az alapok részvényállománya

2004.07.20. 16:54
Állampapírokba nyolcvanmilliárddal több pénzt fektettek Májusban tovább emelkedett az állampapírok részaránya a magyar befektetési alapokban, és megközelítette az év végi szintet - derül ki az MNB statisztikájából. Az alapok 37 milliárd forintot tartottak magyar részvényben, erre az orosz válság óta nem volt példa.
Az első negyedév végi mélyponthoz képest májusban emelkedett a magyarországi befektetési alapok állampapír-állománya, a készpénzállomány pedig egy hónap alatt 60 milliárddal csökkent, s utoljára 2002 szeptemberében volt ilyen alacsony - derül ki az MNB által közzétett adatokból. Az alapok nettó eszközértéke 848 milliárd forintot tett ki, vagyis a februári mélypont után hónapról hónapra emelkedett, de még nem érte el a 2003 végi 910 milliárdos értéket. (Igaz, a májusi 10 milliárdos emelkedés nagyobb részét - hatmilliárdot - az egyelőre törpe kisebbségként jelen lévő zártvégű alapok hozták.)

Az alapok áprilishoz képest mintegy 80 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat, a 478 milliárdos érték idén a legmagasabbnak számít. Az egyéb kötvények állománya ezzel párhuzamosan rég nem látott alacsony szintre, 86 milliárd forintra apadt.

Egymilliárd forinttal nőtt a belföldi részvénybe fektetett összeg és meghaladta a 37 milliárd forintot, ami azért érdekes, mert ekkora magyar részvényállománnyal utoljára 1998 augusztusában, az orosz válság előestéjén rendelkeztek az alapok. (A 37 milliárdos érték viszont akkor jóval nagyobb, 11 százalékos arányt jelentett az összes tőkéhez viszonyítva, míg most ez csak 4,3 százalékot képvisel.)

A külföldön befektető alapokból viszont mintegy hárommilliárd forint áramlott ki, ami a kötvényalapok kétmilliárdos növekményéből és a külföldi részvényalapok négymilliárdos csökkenéséből adódik.