A CIB-nél is lehet majd BUX-ot venni

2004.08.25. 10:29
Egyszerre két új nyílt végű alapot indít a CIB-csoport, egy közepes kockázatú kötvényalapot és egy BUX-követő indexalapot, a pénzintézet már meglevő alapcsaládjának teljessé tétele érdekében. A CIB Indexkövető Részvény Alap céjla a BUX index teljesítményének a lehető leghűségesebb leképezése, ennek érdekében 100 százalékhoz nagyon közeli arányban fog részvényeket tartani (esetleg minimális likvid pénzeszközök mellett).
Az alapkezelő szerint az alap fő értelme, hogy így sokkal költséghatékonyabban lehet megvenni a hazai részvénypiacot reprezentáló portfóliót, mint egyénileg összevásárolni azt egy brókercégnél. A befektetési jegyek eladása ugyanis jutalékmentes, a visszaváltásnál pedig fix 1000 forintot kérnek. (Így nagyobb összegeknél elvileg rövidebb távú spekulációhoz is alkalmas a konstrukció.)

A CIB Konvergencia Kötvény az állampapírpiac középső szegmensét célozza majd meg, ez azt is jelenti, hogy kockázatban a CIB Kincsem Kötvény és a CIB Pénzpiaci között fog elhelyezkedni. A kibocsátási tájékoztató szerint (hosszabb távon) a hazai államkötvények fognak benne dominálni, amihez kisebb mennyiségben kincstárjegyek, vállalati kötvények és jelzáloglevelek is járulhatnak. Tervezik külföldi kötvények vásárlását is, kezdetben az EU-hoz frissen csatlakozott országokban (Csehország, Lengyelország, Szlovákia), később a jövőben csatlakozó Románia, Horvátország, Bulgária is szóba kerülhet. A Konvergencia vásárlása is jutalékmentes lesz, a visszaváltás itt fix 500 forint.

A két új alap befektetési jegyeinek jegyzése augusztus 23-tól 25-ig tart majd, ezután várhatóan néhány nappal indul a folyamatos forgalmazás. Az alapkezelő mindkét esetben maximum évi 2,5 százalékos díjat kaphat. A letétkezelő díja 0,2, illetve 0,15 százalék évente.  • Tippek
  • Bankszámla