Antal, Anett
16 °C
24 °C

Kontinensünk legjobbjai

2004.07.20. 15:07
A héten az európai részvényalapokkal foglalkozunk, így heti alapajánlónkban is két európai alapra hívjuk fel az olvasók figyelmét. Az európai befektetési alapok viszonylag biztonságos instrumentumnak számítanak, és kedvező választással vonzó hozamot biztosíthatnak a befektetőknek. További pozitívum lehet sokak számára az Európába fektető alapokban, hogy maguk a befektetők is jobban ismerik a piaci, gazdasági környezetet.
Elsőként egy meglehetősen érdekes alapot mutatunk be, melyet 2000 októberében indított a Morgan Stanley alapkezelő, MS SICAV Emerging Europe néven. Noha a feltörekvő Európában fektet be az alap a befektetési jegyeket USA dollár ellenében vásárolhatják a befektetők. A befektetési politika érdekessége, hogy nem csak a keleti illetve közép-európai országok börzéin vásárol, de a déli országok börzéin is keresi a befektetési lehetőségeket. Sőt, a déli régiókban a befektetések átnyúlnak a szomszédos, de Európán kívül álló területekre is. Az egyes részvények kiválasztása gondos elemzés után történik. Alaposan tanulmányozzák az országok makrogazdasági mutatóit illetve, kilátásait, valamint az egyes részvények fundamentális értékének alakulását is. Az országok közül legnagyobb súllyal Oroszország (29 %), Törökország (19 %), és Egyiptom (12 %) szerepelnek. Míg iparági tekintetben a pénzügyi szektor, az energiaipar, és a távközlési - tehát a legjobb jövőképpel rendelkező iparágak - adják a portfolió oroszlánrészét. A kedvező portfoliónak köszönhetően 12 hónap alatt 54 százalékos hozamot realizálhattak az alappal a befektetők.

A következő alap az alacsony kapitalizációjú részvényekre összpontosít elsősorban, Európa-szerte, igaz a portfolióban jelenleg nyugat-európai vállalatok részvényeivel találkozunk. A Henderson Pan European Smaller Companies alap 1993 őszén indult; befektetési jegyeit euróban bocsátja ki az alapkezelő. A jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a megfelelően megválasztott alacsony kapitalizációjú részvények vonzó hozamokkal örvendeztethetik meg befektetőket. Kedvező továbbra, hogy a nyugat európai részvénypiacokon mutatkozik némi alulértékeltség, így az árfolyamoknak jelentős terük van a növekedésre. Iparági tekintetben 33 százalékot képvisel az információtechnológia, 20 százalékot a ciklikus szolgáltatások, míg 14 százalékot a nem ciklikus szolgáltatások tesznek ki, csak a legjelentősebbeket kiemelve.

Noha a befektetők többsége hajlamos a fejlett piacokon belül az irányadó Amerikára, és az átlagon felüli hozamokat ígérő Japánra koncentrálni, az élelmes befektetők nem feledkeznek meg Európáról sem, mely tartogathat még meglepetéseket.