Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hazai piac: Garantált alap lehet idén a sztár!

2004.02.13. 14:08
Az idei év sikerterméke hazánkban a garantált alap lehet, az államkötvénypiac megnövekedett volatilitása következtében kiábrándultak a befektetők, a MAX index ebben az évben már 3 százalékot veszített értékéből. Ebben a helyzetben egyre fontosabb a tőkegarancia, jelenleg két ilyen alap jegyzése van folyamatban, ám a jövő hónapban újabbak várhatóak a piacon.
Az állampapírpiacot az elmúlt hónapokban számos erőteljes negatív hatás érte; a tavalyi év veszteséget hoizott az állampapírbefektetőknek, és az idei év eleje sem hozott ez ügyben fordulatot. Nem csoda hát, ha felértékelődtek a garantált alapok, míg az államkötvényalapok piacán erőteljes tőkekivonást tapasztalhattaunk.

Egyre fontosabb tehát a befektetők számára a tőkeganarcia, mely hozamigéret lehetsőséével karon öltve vonzó befektteési forma – még akkor is, ha zárt végű alapról van szó. S a befektetési forma népszerűsége miatt nem csoda, ha növekszik a hazai piacon a garantált alapok száma. Nincs két hete, hogy a K&H Alapkezelő elindította a Fix alapcslád legújabb tagjának a Fix Plusz befektetési alapnak a jegyzését. A hírek szerint hamarosan az OTP mellett másik alapkezelők is hasonló konstrukcióval jelennek meg a piacon.

A növekevő piaci igény mellett kedvező, hogy a jelenlegi kamatkörnyezet ideális a garantált alapok számára, ugyanis, a magas hozamok lehetővé teszik, hogy a vagyon isebb hányadát fektessék államkötvényekbe, az oroszlánrészből pedig részvényopciókat vásároljanak, lehetővé téve a befektetők részesedését az indexek növekedéséből. A garantált alapokkal még az év első felében lehet érdemes megjelenni a paicon, hiszen később, egy olyan környezetben, melyet az irányadó kamatok csökkenése dominál, veszíthet vonzerejéből a befektetési forma.

Nyugaton már igen népszerű a befektetési forma, s ezért a piaci kínálat is rendkívül széles, noha a konstrukció alapja minden esetben ugyanaz, vagyis zéro kupon jellegű befektetéssel biztosítja az alapkezelő a tőkegaranciát a futamidő végére, s a fennmaradó vagyont többféle instrumentumba fekteti.

Hazákban még csak most ismerkedik a piac a garantált befektetési alapokkal, így az egyszerűbb konstrukciók jelennek meg a piacon. A piaci szerepkők többsége jelenleg hiányolja a garantált alapok nyíltvégű formáját, melyet a jövőben, egy törvénymódosítással szeretnének elérhetővé tenni.