Gyárfás
18 °C
35 °C

A határon túl...

2004.03.24. 10:24
A világon valahol mindig a bika uralja a részvénypiacot, ezért is tanácsos a globális diverzifikációt szem előtt tartaniuk a befektetőknek, persze sokszor az ismeretlen piacok extra kockázatot hordoznak. A befektetési alapok konstrukciónak persze éppen az az egyik előnye, hogy segítségével elég a cél országot, cél régiót meghatároznia a befektetőknek, a portfolió összeállítását a helyi piacot jól ismerő szakemberekre bízhatjuk.
A legismertebb és legmeghatározóbb piac az Egyesült Államok, így a befektetők figyelme természetesen erre az országra összpontosul, ám érdemes megtakarításaink mintegy 15 százalékát az USA-n kívül befektetni. Itt megjegyezném, hogy nemrégiben felhők gyűltek össze a tengerentúli piac felett, melynek oka a madridi terrortámadás és a kedvezőtlen amerikai folyó fizetési mérleg nemrégiben közzétett meglepően kedvezőtlen adata. Tehát érdemes a globális diverzifikációra figyelni a portfoliónkon belül, de a választék, mint ismeretes igen széles, felmerül a kérdés melyik régió, kapjon kitüntetett figyelmet. Ezt a kérdést sokszor egy nemzetközi piacokon befektető alappal intézik el a befektetők. A mérsékeltebb kockázatot vállalók, ezt azzal szűkítik, hogy fejlett piacokon befektető alap befektetési jegyeit vásárolják, ez egy konzervatív hozzáállás, ami nem fog kiemelkedő hozamokkal megörvendeztetni minket.

Vannak olyan esetek, amikor érdemes kockáztatni, erre jó példa Kína, ahol dinamikus gazdasági növekedés tapasztalható, a fogyasztói kereslet szintén szépen fejlődik, mely nyomán az ország részvénypiaca szárnyal, a Sanghaj B tőzsde indexe 12 százalékot emelkedett már ebben az évben. Egyértelműen pozitív kilátásokkal kecsegtet a régió, ezért is népszerűek az ide összpontosító befektetési alapok. A másik vonzó hozamokkal kecsegtető, gyorsan fejlődő ország Oroszország, ahol a részvényárfolyamok ebben az évben átlagosan 18 százalékot emelkedtek, mely szép teljesítmény három hónapra. Különösen népszerűek lehetnek azok a befektetési alapok, melyek portfoliója orosz, tájföldi, indonéz, brazíliai valamint japán részvényeket tartalmaz. Ezek a kockázatos területek igencsak dinamikus fejlődést mutatnak, az indonéz piac több mint 7 százalékot emelkedett idén. Az eddigi adatok azt mutatják, hogy Japánnak sikerült kitörnie az évtizedes recesszióból, és ismét növekedési pályára állt a gazdaság. Ennek köszönhetően a szigetországba fektető alapok az elmúlt évben 53 százalékos nyereséget realizáltak.

Számtalan egy-egy országra vagy egy régióra fókuszáló alap közül válogathatnak a befektetők. Ezen alapok, főleg a vonzó hozamokat felmutató fejlődő régiókba fektetők, befektetési jegyeinek árfolyama jelentős volatilitást mutat, tehát kockázatos befektetésnek számítanak. Ezért nem is tanácsos egy speciális országra fókuszáló alapból vásárolni az adott ország politikai és gazdasági kockázatainak gondos felmérése és mérlegelése nélkül. Első lépésként tanácsos egy olyan alapot választani, ami kevésbé fókuszált, nem országra, hanem egy adott régióra koncentrál. Azért érdemes lehet kockáztatni, mert az elmúlt öt év legjobb regionális alapja, az ING Russia közel 800 százalékot emelkedett.