16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Nyár végi kilátások - Befektetési alap ajánlat augusztusra

2004.08.12. 09:22
A befektetési alapok piaca, a többi értékpapírpiachoz hasonlóan csendes marad augusztusban, hiszen a befektetők többsége megérdemelt szabadságát tölti. Ennek ellenére a hónap elején ismételten felfrissítettük Top 21.-es ajánlónkat, hogy iránymutatást adjunk a befektetési piac iránt érdeklődőknek. A csendes piacot, a hosszú távra tervezők kihasználhatják, és az alacsonyabb árfolyamokon befektetési alapokat vásárolhatnak.
A fejlett piacokat továbbra is a bizonytalanság határozza meg, mely nyomán tovább erősödik a biztonságosabb, nem ciklikus iparágakba fektető alapok iránt a kereslet. Noha a világ gazdasága elfogadható mértékű bővülést mutat, a befektetők hangulatát beárnyékolja a növekvő terrorfenyegetettség, mely kapcsán elsősorban két eseményt: az athéni olimpiát, valamint az amerikai elnökválasztást említeném meg. Ennek kapcsán különösen népszerűek lehetnek a nemesfém, a nyersanyag, valamint az energia iparágba fektető alapok továbbra is a toplisták élén állnak. Azt talán már nem is kell megemlíteni, hogy az energialapok árfolyamát a magas olajár, azt pedig a kereslet jelentős megugrása, a közép-keleti helyzet, valamint az orosz óráscég, a Jukosz kitermelésével kapcsolatos bizonytalanság, repíti magasba. Ez a trend várhatóan hosszabb távon érvényesül, tehát érdemes még tartani a portfoliónkban szereplő energiaalapokat.

Elsősorban a globális bizonytalanságot tehetjük felesősé azért, hogy a fejlődő piaci alapok, beleértve az Ázsia feltörekvő régióiba invesztálókat is, visszaesett. Kínában ezt a folyamatot még erősítette, hogy a kormány a gazdaság túlpörgését elkerülve, a növekedést visszafogó intézkedéseket léptetett életbe. A térség fejlett országa, Japán, azonban továbbra is dübörög, és az esetleges átmeneti megtorpanások ellenére, pozitív hosszú távú kilátások jellemzik. A fejlett országok közül egyértelműen Japán a favorit, mely mellett még, elsősorban a részvénypiacok alulértékeltsége miatt ajánljuk a nyugat-európai piacokat is. Továbbá megint csak a jelentős bizonytalanság az oka annak, hogy a globális portfolióval rendelkező, diverzifikált alapok is igen kedvelt befektetési célpontokká váltak. A diverzifikáció előnye ebben a helyzetben egyértelmű, stabil, biztonságos hozamot kínálnak a befektetőknek, úgy hogy azok részesednek a világ részvénypiacainak növekedéséből.

Noha az elmúlt és elkövetkező hónapokban egyaránt számos bizonytalansági tényezővel szembesülnek a befektetők, továbbra is a részvényalapok uralják a terepet. A feltörekvő piacok többségében a kötvénybefektetéseknek is jelentős a kockázata, a fejlett piacokon pedig, a kedvező gazdasági növekedési mutatók hatására, kamatemelések elé néznek a befektetők, ami tudvalevő nem kedvez a már meglévő kötvénybefektetéseknek. Különösen igaz ez az Egyesült Államok piacára, ahol a kötvényekkel kapcsolatosan kivárást javasolunk a befektetőknek. Az euró-zónában némileg más a helyzet, hiszen itt idén nem várható kamatemelés, így a kötvényalapok viszonylag alacsony, de nagyon biztonságos befektetéseket kínálnak a legóvatosabb befektetőknek. Ezt azonban beárnyékolja az, hogy az euró, mint fizetőeszköz, túlértékelt a dollárral szemben, ezért hosszabb távon előnyösebb az USA dollárban denominált befektetési jegyeket előnyben részesíteni az eurós befektetési jegyekkel szemben.

Nem árt tehát lesben állni, mert amint azt az elmúlt hónapok is mutatják, például az energia iparágba fektető alapokkal tetemes hozamra tehettek szert a befektetők, s az aktivitás a piacokon az ősz beköszöntével csak fokozódni fog_  • Hírek
  • Hírek