Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Pénz, pénz, pénz...

2004.03.09. 10:12
Alapajánlónk folytatódik a héten, amikor pénzügyi szektorba fektető részvényalapokat mutatunk be. Idén már többször szerepelt írásainkban, milyen kedvezőek az iparág kilátásai erre az évre vonatkozóan. Elemzők véleménye szerint az egyik legjobban teljesítő iparág lehet ebben az évben, köszönhetően annak, hogy a tengerentúlon az év első felében, a várakozások szerint maradnak az alacsony kamatok, ami ösztönzőleg hat a hitelfelvételi kedvre mind a lakosság körében, mind pedig a vállalati szférában.
A kamatok emelkedése csak a harmadik-negyedik negyedévre várható, ám még egy esteleges kamatemelést követően is alacsony marad a kamatszint. A kedvező kilátásoknak köszönhetően tehát különösen érdemes a szektor alapjainak befektetési jegyeit vásárolni, melyek közepes kockázat mellett igen vonzó hozamokkal honorálhatják a befektetők bizalmát. A pénzügyi alapok toplistáján az első helyet a Merrill Lynch World Financials alap foglalja el, mely már szerepelt korábban cikkünkben, és rendszeres eleme ajánlati listánknak, ezért most nem erről az alapról lesz bővebben szó.

A héten az USA dollárban befektetni szándékozóknak a Goldman Sachs Global Finanace Services alapot ajánljuk, mely 2001. március 30.-án indult. Az alap kezelője elsősorban a fejlett piacokra koncentrál, de 2,8 százalékban a feltörekvő piacokon, 3,4 százalékban Ázsiában (Japán kivételével) fektet be; továbbá durván egyenlő arányban vásárol észak-amerikai valamint nyugat-európai részvényeket. A befektetések között jelentős súllyal szerepelnek olyan világszerte ismert társaságok részvényei mint a Credit Agricole, a Credit Suisse Group, a Bank of America, valamint a Citigroup. Az alap hozamai jelentősen meghaladják a pénzügyi alapok átlagát, ami az alapkezelő szakértelmének köszönhető. 2003.-ban 42 százalékkal gyarapodott a befektetők vagyona, míg az elmúlt 12 hónapban több mint 61 százalékos volt az árfolyam emelkedés.

Másodikként ez alkalommal is egy euró befektetési alapot ajánlunk, az ADIG Adiverba alap, melyet a müncheni székhelyű Cominvest AM alapkezelő indított 1963. júniusában. Az alapkezelő szintén globális befektetési politikát folytat, az Egyesült Államok és nyugat Európa egyaránt 42 százalékot képvisel a portfolióban, a fennmaradó hányadon pedig Kanada és Japán osztozik. A befektetések között itt is jelentős arányban képviseltetik magukat „nagy nevek”, mint a Citigroup, a Bank of America, a UBS AG, az Allianz AG, valamint a JP Morgan – hogy csak a legjelentősebb befektetéseket említsük. Az alap euróban számítva 18 százalékot hozott az elmúlt évben, míg az utolsó 12 hónapra vetítve, a befektetések hozama közel 38 százalék.

Az alapok kedvező kilátásai miatt, és a vonzó múltbéli teljesítményük okán jelentenek kedvező befektetési célpontot. Noha a részvényalapok között mérsékelt kockázatúaknak mondhatók, ideális esetben egy biztonságosabb kötvényalappal kiegészítve alkothatnak portfoliót.