Laura, Alida
15 °C
32 °C

2004.-ben a részvényalap a nyerő!

2004.03.08. 10:09
Az alappiacon tapasztalható tendenciákról szóló összefoglalók mindig a múltbéli adatokat tartalmazzák, ám nem árt figyelemmel kísérnünk őket, mert érdekes következtetéseket vonhatunk le belőlük. Most visszatekintünk az év első hónapjára.
A hazai piacon a helyzet nem sokat változott az év első hónapjaiban, a magas alapkamat szint változatlanul nem kedvez a korábban legnagyobb népszerűségnek örvendő pénzpiaci és kötvényalapok megítélésének, míg a kedvező részvénypiaci kilátások nyomán egyre kedveltebbek a kockázatosabb részvényalapok.

A nemzetközi piacon mérvadó Egyesült Államokban ugyankkor töretlen népszerűségnek örvendenek a befektetési alapok, melyekbe januárban 43,7 milliárd dollár friss tőke érkezett, így a kezelt vagyon rekordmagasságba, 7,5 trillió dollárig kúszott. Korábban 2000. augusztusában ért el csúcspontot a befektetési alapok által kezelt vagyon nagysága, mely akkor 4,47 trillió dollár volt. A befektetési alapok ilyen mértékű népszerűsége azért is meglepő, mert a tengerentúlon tovább dagadt az alappiacot beárnyékoló botrány, mely nyomán, elsősorban, az alapok portfoliókezelésével kapcsolatosan számos módosítás várható a szabályozásban.

A fentiek ellenére, a javuló részvénypiaci kilátások és az emelkedő részvényárfolyamok vonzzák a befektetőket, akik egyéni akciók helyett szakértő alapkezelőkre bízzák megtakarításaik kezelését. Tehát a legnépszerűbb befektetési forma, akárcsak hazánkban, a részvényalap. Meg kell említeni azt is, hogy a január hagyományosan erős hónapnak, számít ekkor a nyugdíj és elő-takarékossági konstrukciókba áramló pénzeket, a negyedik negyedév lezáródását követően befektetési alapokba fektetik. A részvényalapokban viszonylag stabil, 4,4 százalék a készpénzállomány, tehát viszonylag kevés tere van az alapkezelőknek addicionális részvényvásárlásra. Az alapokba befolyt megtakarításoknak köszönhetően, januárban, 30,4 milliárd dollár értékben vásároltak részvényeket az alapkezelők.

Mind hazánkban, mind pedig a globális részvényalap piacot illetően a részvényalapok kilátásai a legkedvezőbbek, s ezért ezek a viszonylag kockázatosnak mondható befektetési formák lehetnek a legnépszerűbbek a befektetők körében. Továbbra is szem előtt kellene tartani a diverzifikációt, tehát a részvényalapok mellett biztonságosabb kötvényalapokat, a hazai piacon állampapír vagy banki befektetéseket ajánlunk a befektetőknek, természetesen a részvényalapok felülsúlyozása mellett.