Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Halló, van valaki a vonalban?

2004.03.01. 10:06
A héten folytatódik alapajánló sorozatunk, mely ez alkalommal a távközlési alapokkal foglalkozik. A távközlési szektor kilátásai, noha jelentősen javultak az elmúlt évben, köszönhetően az általános világgazdasági helyzet kedvező változásának, nem várhatunk már a szegmenstől akkora felfutást, mint amilyet a 90-es évek végén mutatott.
A lezajlott változásoknak köszönhetően, ugyanakkor az iparág egy érettebb fázisba lépett, stabilabbá vált. Ez egyrészt azt jelenti, hogy az alapok által hordozott kockázat csökken, másrészt pedig azt, hogy az elvárható hozam is mérsékeltebb. Mint ahogyan azt megszokhatták, ez alkalommal is egy USA dollár alapot, és egy euró alapot is ajánlunk a befektetőknek.

A távközlési alapok hozamait természetesen jelentősen megtépázta a 2000-2002. között tapasztalt negatív részvénypiaci hangulat, ezért a hosszú távú hozamok meglehetősen kiábrándítóak. Valószínű az elkövetkező években nem ez a szektor fogja a piacok emelkedését vezetni, de egy jól diverzifikált portfolióban fontos szerepet tölthetnek be ezek az alapok.

A P.F. Telecom alapot a zürichi székhelyű Pictet and Cie alapkezelő jegyzi. Az alap befektetési jegyei USA dollárban kerülnek kibocsátásra. Az alapkezelő a befektetési politika szerint globális piacokon keresi a befektetési lehetőségeket, de a portfolió jelenleg csak fejlett piaci vállalatok részvényeit tartalmazza, 39 százalékban amerikai, 11 százalékban brit, 10 százalékban pedig japán részvényeket. A befektetések között olyan ismert vállatok részvényeit találjuk, mint a Vodafone, a Cisco Systems, a Verzion Communications, vagy az NTT DoCoMo. Az alapkezelő csapat szakértelmének és a kedvező piaci környezetnek köszönhetően 38,7 százalékot emelkedett a befektetési jegyek árfolyama 2003.-ban, míg az elmúlt 12 hónap alatt 56 százalékos árfolyam növekedést mutatott, ami igencsak vonzó befektetéssé teszi az alapot.

A másodikként bemutatott alap a Fidelity Telecommunications Fund, mely jegyeit euróban kerülnek kibocsátásra. Az alapkezelő noha globális befektetési politikát folytat, elsősorban a fejlett piacokon fektet be. A portfolió 39 százalékát amerikai, 11 százalékát japán, míg 10 százalékát brit részvények adják. Érdekesség, és az alap vonzó hozamaihoz jelentősen hozzájárulhat, hogy a portfolió közel 4 százalékát mexikói részvények adják. A legnagyobb befektetések között találjuk a Vodafone részvényeit, a spanyol Telefonicat, az NTL-t, valamint a Deutsche Telekomot. Az alap befektetési jegyeinek értéke az elmúlt évben 14 százalékot emelkedett, euróban számolva, míg az elmúlt 12 hónapban 32 százalékos hozamot hozott befektetőknek.

Érdemes tehát a távközlési alapokra is figyelni, mert mérsékeltebb kockázattal, de még mindig vonzó hozamokat kínálhatnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft