Ők a magyar válogatott legértékesebb játékosai

2023.07.15. 16:36
2023 nyara jelentős mérföldkő volt a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik számára. A korábbi találgatásoktól eltérő eredményt hozott számára az átigazolási szezon, a Premier Legue-ben szereplő élcsapat, a Liverpool igen magas, 70 millió eurós összeget fizetett érte korábbi csapata, az RB Leipzig (Lipcse) számára. Ezzel a tranzakcióval Szoboszlai Dominik toronymagasan vezeti a legnagyobb összegért csapatot váltó magyar focisták listáját. Felmerül a kérdés, vajon mennyit is ér ez a szám a foci világában? Egyáltalán mit jelent egy játékos értéke?

Következő cikkünk ezekre a kérdésekre keresi a választ. A magyar válogatott labdarúgó vételi árát több összehasonlításban is vizsgálja, így például a korábbi és jelenleg is aktív magyar játékosok tranzakciós értéke, egykori és mai áron számítva, továbbá nemzetközi összehasonlításban, például az idei klubcserék tükrében.

Mit jelent egy játékos értéke?

A játékos piaci értékét a futballban különböző tényezők alapján kalkulálják. Ide tartoznak sportoló pályán mutatott készségei és képességei, életkora, nemzetisége, a bajnokság, amiben játszik, a szerződéses státusza és olyan külső tényezők, mint a sérülései vagy a pályán kívüli vitás ügyei.

Minden idők legértékesebb magyar játékosa?

Szoboszlai Dominik 2023-as 70 millió eurós, RB Leipzigtól a Liverpoolba történő átigazolásával lényegében saját rekordját döntötte meg. Korábban, 2021-ben 22 millió eurós vételárral ment az RB Salzburgtól az RB Leipzigbe. A harmadik Dzsudzsák Balázs 2012-es csapatváltása, amikor 19 millió euróért igazolt az Anzsi Mahacskalától a Dinamo Moszkvába. Míg ezt megelőző igazolása 14 millió eurót ért 2011-ben a PSV-től az Anzsi Mahacskalához. Détári Lajos 1988-ban német márkáról átszámítva 8,7 millió euróért váltott az Eintracht Frankfurttól és a Budapest Honvédtól az Olympiakoszhoz. A hatodik Szalai Ádám 2013-as váltása, amikor 8 millió euró ellenében ment a Mainztól a Schalkéhoz. Míg 2014-ben 6 millió eurós vételdíjjal váltott a Schalkétól a Hoffenheimhez. A nyolcadik helyen Sallai Roland 2018-as átigazolása áll, amikor 4,5 millió eurós tranzakció után került az Apoel Nicosiától az SC Freiburgba. 2020-ban Kádár Tamásért fizetett a kínai Santung Luneng 4 millió eurót a Dinamo Kijevnek. A 3 millió eurós tranzakciók között 5 játékos is szerepel: Vancsa Zalán (2022), Nikolics Nemanja (2017), Dzsudzsák Balázs (2016), Gulácsi Péter (2015), Huszti Szabolcs (2009), Németh Krisztián (2007).

Az ábra bemutatja minden idők legdrágább magyar átigazolásait. Az egyes korszakokban az átigazolás összege jelentős eltéréseket mutat, ezért az elmúlt évtizedek legmagasabb értékeit a jelenértéket megközelítő összeggel is illusztrálja az ábra (fekete szaggatott vonallal és ponttal, valamint rövid leírással). Ezenkívül látható mindenidők legdrágább Liverpool igazolása, a magyar válogatott legértékesebb játékosai, a 2023-24-es szezon legértékesebb átigazolásai 20223. július elejéig, és a jelenleg legnagyobb összeget érő játékosok. Szerző: Németh Viktória. Forrás: Transfermarkt, vg.hu, Statista, totallymoney.com, goal.hu.

A korábbi átigazolások összege mai áron nem csupán az infláció értékével változott, hanem a labdarúgók klubváltásáért kifizetett összegek nagyobb léptékben emelkedtek. Ezt az összefüggést mutatja például a Transfer Price Index is. Dzsudzsák Balázs 2012-es átigazolása mai áron 50,5 millió eurót érne, Détári Lajos váltása pedig csupán a pénz értékének változását kalkulálva 18 millió euróra rúgna. Ugyanakkor Détári 1988-as megvásárlásával a világ legdrágább játékosának számított. A 8,7 millió euró ma akár annak 15-szörösét is meghaladná aktuális értékét tekintve. (A Transfer Price Index adatbázis csupán 1992-ig megy vissza az időben, és kizárólag az angol Premier League áraival számol, így az Détári Lajos pontos kivásárlási árára nem ad pontosabb indikációt, de a tartomány megbecsülhető ez alapján is.) A mai korszakban a drágább játékosok 200 millió eurót is meghaladó összegért váltanak klubot.

A negyedik legdrágább Liverpool játékos

A Liverpool eddigi legdrágább éve 2018 volt. Ekkor igazolták le Virgil van Dijkot, holland védőt, akiért 2018 januárjában 75 millió fontot fizetett a Liverpool a Southamptonnak. Alisson Becker, brazil kapus szintén 2018-ban csatlakozott 65 millió fontért cserébe az AS Romától. Őket 2022-ben Darwin Nunez, uruguayi csatár követte, akiért 64 millió fontot fizetett az angol csapat a portugál Benficának. Szoboszlai Dominik 70 millió eurós vételára nagyjából 60 millió fontnak felel meg, ezzel a Liverpool valaha volt 4. legdrágább játékosa. A vele egyidőben igazolt Alexis Mac Allister világbajnok argentin válogatott labdarúgóért kevesebbet, 50 millió eurót fizettek a Brightonnak, ami kb. 43 millió fontnak felel meg.

Minden idők legdrágább olasz játékosa

A Newcastle United 2023 júliusában az AC Milantól megvásárolta Sandro Tonalit. A tranzakció értéke megegyezett azzal az összeggel, amelyet a Liverpool fizetett Szoboszlai Dominikért. Ez azt jelenti, hogy minden idők legdrágább olasz játékosa 70 millió euróért váltott klubot, ahogyan a magyar válogatott is. (Más hírportálokkal szemben a Transfermarkt adatbázisa alapján az olasz focistáért fizetett összeg valamivel kevesebb, 64 millió euró.)

Mennyit ér a többi magyar válogatott?

A Transfermarkt adatai alapján a magyar válogatott jelenleg a világ 39. legértékesebb válogatottja 127,65 millió eurós értékével. (Az oldal egy német weblap, melynek a tulajdonosa az Axel Springer SE. A lap profilja a labdarúgás, ezen belül pedig eredmények, statisztikák, átigazolási hírek, klubok és játékosok piaci értéke.) A jelenlegi összérték alapján Szoboszlai Dominik a válogatott értékének közel 40 százalékát képviseli. (A Transfermarkt értékelése szerint a magyar támadó középpályás játéka 50 millió eurót tesz ki, amely összeg néhány hónapja még 35 millió euró volt.) Szoboszlai után a legdrágább magyar játékosok Kerkez Milos 15 millió euróval, Szalai Attila 14 millió euróval, majd Orbán Willi és Sallai Roland 10-10 millió euróval, akiket Gazdag Dániel követ 6 millió eurós értékkel. A Szoboszlait követő négy legdrágább játékos összértéke lényegében megegyezik Szoboszlai Dominikéval. A 2023-as év klubváltásai még nem zárultak le véglegesen, így további magyar játékosok is kaphatnak új szerződést, ami tovább emelheti a válogatott keretének értékét.

Hogy áll Szoboszlai nemzetközi összehasonlításban?

Szoboszlai átigazolása, abszolút értékben, minden idők eddigi 45. legdrágább átigazolása volt a Transfermarkt adatai alapján. 2023-24-es szezonban eddig azonban csupán egy játékos, Jude Bellingham 103 millió euró értékű csapatváltása a Real Madridhoz haladta meg Szoboszlai tranzakcióját. Míg Kai Havertz, német válogatott labdarúgót az Arsenal Szoboszlaival megegyező összegért vásárolta meg a Chelseatől. A Lipcséből Liverpoolba érkező magyar focista korábbi csapattársa, Christopher Nkunku is kisebb összegért, 60 millió euróért vált csapatot a magyar válogatott játékosnál. A francia válogatott csatárának Chelseahez történő igazolása már a 2022-23 szezon közepére körvonalazódott, és sokáig úgy tűnt a Lipcse legnagyobb bevételét hozó eligazolása lehet a szezonban. A játékost ráadásul a Transfermarkt is ennél magasabb összegre, 80 millió euróra értékeli. Mindazonáltal érdemes látni azt is, hogy a 2023-24-es szezon legdrágább átigazolásaira még a következő időszakban derülhet fény.

A jelenleg legértékesebb játékosok listáján, a Transfermarkt becslése alapján, a mindössze 22 éves Szoboszlai Dominik 50 millió euróval a 85. legértékesebb.

Helyezése nem sokkal marad el a vele azonos összegben csapatot váltó Kai Havertztől, aki az 55 millió eurós értékével 76. Jelenleg a legdrágább játékosnak Erling Haaland, a Manchester City norvég válogatott játékosát értékeli a portál 180 millió euróval. A norvég csatár korábban a Salzburgban Szoboszlai csapattársa volt. A második a francia Kylian Mbappé, szintén 180 milliós értékkel, míg Vinicius Junior a harmadik 150 millió eurós becsült értékkel. Az idei szezon legdrágább átigazolója, Jude Bellingham, 120 millióval a negyedik. Összesen 11 játékos van a 100 millió euró felett kategóriában, és további 83 játékos rendelkezik 50 millió feletti becsült értékkel, közöttük a magyar válogatott csapatkapitánya is.

A szerző az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány munkatársa.

Ez a támogatott tartalom az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közreműködésével készült.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!