Az SZDSZ csökkentené az adókat

MTI
2004.01.30. 12:18
Adócsökkentést és a rászorultság elvén alapuló szociálpolitikát javasol az SZDSZ 2005-től annak érdekében, hogy a magyar gazdaság versenyképes legyen az Európai Unióban - közölte Demszky Gábor pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az SZDSZ egyetért az OECD értékelésével, amely szerint a fekete-és szürkegazdaság "kifehérítésére" és adókulcs-csökkentésre van szükség Magyarországon.

A szabad demokraták egykulcsos személyi jövedelemadó és kétkulcsos, öt és húsz százalékos, általános forgalmi adó bevezetését javasolják. Az állam így több bevételhez jutna, mivel az adócsökkentés ösztönözné a legális foglalkoztatást, és több pénzt hagyna az embereknél, vállalkozásoknál, növelve a gazdaság versenyképességét. A főpolgármester közölte: az szja-elvonás Magyarországon a legmagasabb egész Közép-Kelet-Európában.

A probléma az, hogy a magas adókulcsok másutt jóval nagyobb jövedelmeket adóztatnak mint Magyarországon: a cseheknél kétszer, a szlovákoknál 2,5-szer, a lengyeleknél háromszor, a szlovéneknél pedig több mint hatszor annyi éves jövedelem kell a legmagasabb adókulcs eléréséhez, mint Magyarországon, ám még rosszabb a helyzet a társadalombiztosítási terhek esetében. E tekintetben Magyarország nem a térség, hanem az egész kontinens "legmohóbb" államai közé tartozik. Mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat aránytalanul "megsarcolja" - mondta a politikus.