A befektetések pörgetik a kínai gazdaságot

MTI
2004.03.24. 12:26
Az idén is a befektetések hajtják leginkább a kínai gazdaság növekedését - mondták a kínai kereskedelmi minisztériumban szerdán, miközben a fogyasztás szerepét is növekvőnek ítélték 2004-ben a gazdaságban. A minisztérium honlapján megjelent elemzés szerint a tőkejavak beruházásai 53 százalékkal nőttek az idei első két hónapban, a kormány azon törekvése ellenére, hogy csökkentse a tőkekiadásokat.

A beruházások magas aránya növelte a keresletet az ipari nyersanyagok, a vas, a szén, és az acél iránt, ami növelte az árakat. A minisztérium becslése szerint például a kínai acéltermelés - egyike a kínai gazdaság virágzó ágazatainak - az idén 270 millió tonnára nő a tavalyi 241 millió tonnáról.

Kína gazdasági teljesítménye tavaly rendkívül gyors ütemben, 9,1 százalékkal bővült a 2002-es 8 százalék után. Az 1997 óta leggyorsabb, tavalyi növekedés pillérei a befektetések és a külkereskedelem.

A kínai gazdaságban továbbra is sok probléma van: vidéken lassan emelkednek a jövedelmek, ami régóta kerékkötője a gazdaságnak, és viszonylag nagy a munkanélküliség is. A befektetés és a fogyasztás eltérő alakulása a városok és a vidék között, az ipari termelés és az energiaszektor termelése közötti eltérés még hangsúlyosabbá vált.

Kína az idén hét százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsít, a lakossági fogyasztás növekedése és az export bővülési ütemének lassulása mellett.