Jenő
-2 °C
6 °C

Csökkent az olajár

MTI/Reuters
2004.07.29. 16:52
Mivel csütörtökön egyérteművé vált, hogy a Jukosz vállalatainak olajtermelését az orosz hatóságok nem akarják leállítani, a szabadpiaci olajár visszacsúszott rekord magasságából. Londonban a szeptemberi határidős Brent a kora délutáni órákra hordónkként 39,25 dolláros áron cserélt gazdát, 28 centtel olcsóbban szerdai záró áránál és 40 centtel, azaz csaknem 1,2 százalékkal olcsóbban, mint a héten elért árrekord.

Ekkor az amerikai könnyűolajjal folyó elektronikus kereskedésben, még mielőtt a New York-i árupiac parkettján kezdődött volna meg az üzletelés, a szeptemberi kontraktus hordónként 32 cent ársüllyedést jelzett. Csütörtökön a nyersolaj szabadpiacán már a korai kereskedésben mérséklődtek az árak az előző napi rekordszintről a profitrealizáló üzletek miatt, mivel számos befektető úgy vélte: a YUKOS-ügy hatására bekövetkezett drágulás túlzott mértékű. Ennek ellenére számos szakértő vélekedik úgy, hogy a kínálati oldal bizonytalanságai miatt az árak új rekordokat dönthetnek még meg.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként 42,70 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 20 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként 39,25 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában, 28 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 39,53 dolláron zárt, a keddi záró árához képest 99 centtel emelkedett az ára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?