Csökkent az olajár

MTI/Reuters
2004.07.29. 16:52
Mivel csütörtökön egyérteművé vált, hogy a Jukosz vállalatainak olajtermelését az orosz hatóságok nem akarják leállítani, a szabadpiaci olajár visszacsúszott rekord magasságából. Londonban a szeptemberi határidős Brent a kora délutáni órákra hordónkként 39,25 dolláros áron cserélt gazdát, 28 centtel olcsóbban szerdai záró áránál és 40 centtel, azaz csaknem 1,2 százalékkal olcsóbban, mint a héten elért árrekord.

Ekkor az amerikai könnyűolajjal folyó elektronikus kereskedésben, még mielőtt a New York-i árupiac parkettján kezdődött volna meg az üzletelés, a szeptemberi kontraktus hordónként 32 cent ársüllyedést jelzett. Csütörtökön a nyersolaj szabadpiacán már a korai kereskedésben mérséklődtek az árak az előző napi rekordszintről a profitrealizáló üzletek miatt, mivel számos befektető úgy vélte: a YUKOS-ügy hatására bekövetkezett drágulás túlzott mértékű. Ennek ellenére számos szakértő vélekedik úgy, hogy a kínálati oldal bizonytalanságai miatt az árak új rekordokat dönthetnek még meg.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként 42,70 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 20 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, szeptemberi határidőre csütörtök reggel hordónként 39,25 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) nyitás előtti, nem hivatalos forgalmában, 28 centtel olcsóbb a szerdai zárónál. Szerdán a Brent 39,53 dolláron zárt, a keddi záró árához képest 99 centtel emelkedett az ára.