Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Az idén nyereséges lehet a Malév

MTI
2004.07.29. 16:54
A Malév az idén, a tavalyi 13 milliárd forint veszteséggel szemben az év végére nullszaldós gazdálkodást, vagy kis nyereséget vár - mondta Sándor László, a Malév elnök-vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Az első félévben az alaptevékenységből származó eredmény félmilliárd forinttal volt jobb, mint az előző év azonos időszakában és a tervet is ugyanennyivel haladta meg. Az üzemi szintű eredmény több mint egy milliárd forinttal kedvezőbb a bázisnál - közölte az elnök-vezérigazgató. Sándor László elmondta, hogy az idén 6 milliárd forintos üzemi eredményjavulást terveznek, ebből az első félévben már 3 milliárd forintot elért a cég. A pénzügyi műveletek eredményében 4 milliárd forintos pluszra számítanak az előző évhez képest, az árfolyamnyereségnek köszönhetőn. Hozzátette: a 3 milliárd forintos állami tőkejuttatás rendkívüli eredményágon kerül a könyvekbe.

Az első félévben az adózás előtti eredmény 0,8 milliárd forinttal haladta meg a tervet, és egymilliárd forinttal a bázist. A költségek 8 milliárd forinttal emelkedtek az üzemanyag-árak növekedése miatt. A Malév eddig félmilliárd forinttal javított üzleti eredményén, ami tavaly mínusz 4,5 milliárd forint volt. A második félévben a tervek szerint további 2 milliárd forinttal javul az üzemi eredmény, így az év végén mínusz 2 milliárd forint lesz.

A privatizációval összefüggésben, kérdésre válaszolva Sándor László elmondta: a légitársaság nemzeti jellegét elsősorban az Európán kívüli repülési jogok fennmaradása biztosítja. Ehhez 50 százalék plusz egy szavazat nagyságú résznek magyar tulajdonban kell maradnia.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?