20-30 milliárdos kár a mezőgazdaságban

MTI
2006.05.05. 16:14
A kedvezőtlen időjárás miatt keletkezett bel- és árvízkárok mértéke a mezőgazdaságban elérheti a 20-30 milliárd forintot - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára.

A szakember szerint a károk mintegy 300 ezer hektár mezőgazdasági területet sújtanak, ebből 10-30 ezer hektáron volt árvízkár. A belvíz miatt viszont mintegy 100 ezer hektáron kipusztult a vetés, míg további 200 ezer hektáron a talaj víztelítettsége miatt nem tudtak vetni a gazdálkodók. A károk elsősorban Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád megyét érintették, de jelentős veszteségeket kell elkönyvelniük Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatrmár-Bereg megyében is.

A MOSZ szerint a kárt szenvedett gazdálkodóknak meg kell kapniuk a nekik járó nemzeti kiegészítő támogatásokat. Az érdekvédelmi szervezet úgy véli, ezen kívül még kárenyhítő támogatásra is szükség volna. Emellett át kellene ütemezni a gazdálkodók hiteleit, valamint új hiteleket biztosítani számukra kamattámogatással.

Hinora Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági szakigazgatási főosztályának vezetője szerint jelenleg több mint 100 ezer hektárt borít belvíz, míg 200 ezer hektáron a talaj annyira átnedvesedett a száz százalékos víztelítettség miatt, hogy ott érdemi munka nem végezhető. Az őszi kalászosok mintegy 100 ezer hektáron pusztultak ki a belvíz miatt. A tényleges károk felmérése azonban a kedvezőtlen körülmények miatt több időt vesz igénybe.

A főosztályvezető jelezte, hogy a belvízkárt szenvedett gazdák a vis major miatt megkapják a terület alapú támogatást. A nemzeti kiegészítésről, az úgynevezett top-up kifizetésének lehetőségéről most folyik az egyeztetés Brüsszelben.

Hinora Ferenc utalt arra is, hogy az agrárkormányzat a mostanihoz hasonló károk kezelésének egyszerűbbé tétele érdekében kezdeményezte a Nemzeti Kárenyhítési Alap létrehozását.