Terjeszkedik az Aeroflot

MTI
2006.05.24. 11:54

Az orosz nemzeti Aeroflot mérsékelte étvágyát: az eredetileg szándékolt egymilliárddal szemben már csak 250 millió új részvény kibocsátását tervezi, s ezekkel a Dalavia, a Vladivostokavia és néhány más kisebb konkurens légitársaság állami pakettjeinek kivásárlására készül csupán, jelentették moszkvai lapok kedden.

A félmilliárd dollár, amit az Aeroflot jelenlegi tőzsdei értéke alapján a pótlólagos részvénycsomag ér, elég a konszolidáció első esztendejére - mondta Valerij Okulov, az Aeroflot vezérigazgatója, ismertetve azokat a lépeseket, amelyekre az igazgatótanács és a menedzsment felhatalmazást kér a június 17-én esedékes részvényesi közgyűlésen.

Okulov már jelezte, hogy az Aeroflot lemond az uráli KrasAir és partnerei beolvasztásáról, noha eredeti terve rájuk is kiterjedt. "Lépésről lépésre haladást javaslunk a nagyobbodásban és egyesülésben, s ez nem feltételezi a KrasAir körüli AiRUnion légi szövetség tagjainak elnyelését" - mondta két hete a KrasAir krasznojarszki fellegvárában.

Az Aeroflot igazgatótanácsa figyelembe vette a kisebbségi részvényesek érdekeit is: ezek hányadát ugyanis az eredetileg tervezett nagy tőkeemelés túlságosan felhígította volna. A KrasAir fő magánrészvényese, Borisz Abramovics egyben főrészvényese a magyar AirBridge-nek is, amely a Malév megvételére pályázik.