Eljárás indulhat a Cadbury ellen

MTI
2006.07.09. 18:33
Hatósági eljárás fenyegeti a leghíresebb brit édesipari csoportot, a Cadburyt, amiért a cég termékeit nemrégiben, jókora késéssel szalmonella-veszély miatt vissza kellett hívni a brit boltokból, írta a The Sunday Telegraph. A Cadbury a múlt hónapban egymillió tábla csokoládét rendelt vissza a nagy-britanniai üzletekből, miután marlbrooki gyárában a szalmonella egyik ritka kórokozó törzsét (salmonella montevideo) fedezték fel. A riadalmat egy szivárgó szennyvízvezeték okozta. A vasárnapi brit lap szerint jóllehet az esetet már januárban felfedezték, a hatóságokat csak júniusban értesítették. Az újság szerint a vállalat ellen valószínűleg emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer forgalmazása címén indul eljárás, és a vádpontok között szerepelhet a megfelelő kockázatelemzés elmulasztása, valamint az, hogy a Cadbury nem értesítette a helyi hatóságokat a szennyezett csokoládé januári felfedezése után.

A brit egészségvédelmi felügyelet szerint egyelőre nem sikerült kapcsolatot kimutatni a szalmonella szóban forgó törzse által okozott emberi fertőzések emelkedése és a Cadbury-üzemben történt szennyeződés között. Az elmúlt négy hónapban 45-en fertőződtek meg Nagy-Britanniában ettől a kórokozótól; a tavalyi azonos időszakban 12 esetet jelentettek. A hatóság szóvivője szerint ha a termékvisszavonás után csökkenne a fertőzések száma, az már "erős bizonyítéka lenne" a kapcsolatnak. Citybeli elemzők szerint a június végi visszahívás 5 millió fontos profitkiesést okozhatott a brit cégnek, amely a tavalyi első fél évről 344 millió fontos eredményt jelentett. A Cadbury-termékek 2-3 százalékát érinthette a szalmonella-riadó.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal minapi közleménye szerint egyébként a Magyarországon forgalmazott Cadbury csokoládét Lengyelországban gyártják, így a magyar piacra nem került az esetleg fertőzött édességből; csak az Egyesült Királyságba és Írországba szállítottak a kifogásolt tételekből.