Itt vannak a legnépszerűbb lakástakarékok

2014.11.03. 15:40

Nagy meglepetést okozott a Fundamenta-Lakáskassza, amikor tavaly kiderült, hogy az újonnan kihelyezett lakáshitelek harmadát ők nyújtják. Ez főleg annak köszönhető, hogy több jogszabályi könnyítés is történt az utóbbi években, így most már jóval több azonnali áthidaló hitelt helyezhetnek ki a lakástakarékpénztárak a számlanyitással együtt.

17 éven át fix kamatozás 

Ez azt jelenti, hogy az ügyfél elindít egy lakástakarékpénztári számlát, amely az áthidaló hitele fedezetéül szolgál, ezzel ki tudja használni az évi maximum 72 ezer forintos állami támogatást is.

A hitel első 10 évében a törlesztőrészlet egy része a lakástakarékban gyűlik (amire állami támogatást és betéti kamatot is kapunk) és a másik rész pedig a hitel kamatát fedezi. 10 év után a felgyűlt pénz betörlesztődik a hitelbe és onnantól a 6,5 százalékos hitelkamat már 3,9 százalékos kamaton (plusz 1 százalék kezelési költségen) fog ketyegni kicsivel több, mint 7 évig.

A konstrukció előnye az akár 720 ezer forintos állami támogatás, illetve, hogy a hitel kamata nem változik a periódusokon belül, így előre tudjuk, hogy mikor mennyi lesz a hiteltartozásunk vagy a törlesztőrészletünk. A hitel kamata tehát 17 éven keresztül fix, amire alig van ma példa a magyarországi lakáshitel-piacon.

A konstrukció talán legnagyobb hátránya az, hogy ha egyedüli adósként igényeljük, akkor havi 400 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolnunk. Ha adóstársat hozunk, akkor kevesebb jövedelem is elég lehet.

Az elején drága

A kezdeti költségek is magasak, már egy átlagosnak mondható 8 milliós kölcsönösszegnél is, ennyi a maximum amit egy személy egyszerre fel tud venni náluk.

A folyósítási díj 120 ezer forint (1,5 százalék), amit szerencsére nem kell előre megfizetnünk, azt a hitelösszegből vonják le. Erre jön még rá a lakástakarékpénztár 80 ezer forintos számlanyitási díja, a huszonháromezer forintos értékbecslés, a földhivatali és a közjegyzői díj is, ami összességében több mint százezer forintos költséget jelenthet.

Mindezzel együtt nagyon népszerű a konstrukció, az alacsony, 6,5 százalékos, fix kamat és a nagy összegű állami támogatás kombinációja miatt. Érdekesség, hogy a Fundamenta a honlapján nyilvánosan közzéteszi, hogy a szerződéskötést megelőző hitelbírálat időtartama megközelítőleg 2 hónap.

Itt az OTP hasonló terméke is 

A másik legnagyobb szereplő az OTP Bank, szintén a piac körülbelül egyharmada az övé, ahol a piaci hiteleken kívül kamattámogatott hitelek is vannak és saját Lakástakarékpénztára is van, így ők jobban tudják a kedvezményeket kombinálni.

A Fix5 Takarékos Bizalom Lakáskölcsön szintén egy lakástakarékpénztárral kombinált hitel, amelynél már 4 év után felhasználhatjuk a lakástakarékban összegyűlt megtakarításunkat a kölcsöntartozás csökkentésére (mivel a lakástakarék szerződés fennállása alatt a hitelre csak a kamatot fizetjük, nem mellékes, hogy a kölcsön tényleges törlesztése 4 vagy 10 év után kezdődik meg, ugyanis a hosszabb időszak a THM-et is növeli).

A hitel kamata 6,49 százalék kamatkedvezménnyel, amihez vállalnunk kell, hogy havonta legalább 150 ezer forint jövedelmünk érkezik az OTP-s bankszámlánkra, illetve havonta legalább 2 csoportos beszedési megbízásunk van.

Egyébként ilyen feltételekkel már találunk olyan OTP-s bankszámlát is, ahol ingyenes a számlavezetés, és más kedvezményeket is kaphatunk. A lakástakarékpénztári szerződés díjából a most futó akcióban elengednek 50 vagy 100 százalékot attól függően, hogy milyen feltételeket tudunk teljesíteni, valamint egy másik mostani akció keretében a kezdeti banki költségeket elengedik és a földhivatali és a közjegyzői díjat is megfizetik helyettünk, így csak az értékbecslési díjat kell kifizetnünk, de azt is visszakapjuk utólag. A futamidőt akár 40 évig is nyújthatjuk és a hitelösszeg az 50 millió forintot is elérheti. Az OTP Banknál kiemelkedően gyors átfutási idővel számolhatunk, átlagosan 20 nap alatt eljuthatunk a szerződéskötésig, és 10 ügyfélből 8-9 megkaphatja a kölcsönt.

Milliókat spórolhatunk

Egyébként a normál (szaknyelven piaci) és a kamattámogatott lakáshiteleket is lehet lakástakarékpénztárral kombinálni, nem csak a fenti hiteleket. Ha kamatkedvezményeket kaphatunk, érdemes lehet több feltételt is bevállalni és ésszerűen dönteni és tájékozódni hitelfelvétel előtt. Mivel nagy különbségek vannak a bankok versengő ajánlatai között és már egy átlagos hitelösszegnél is milliókat spórolhatunk egy jól megválasztott lakáshitellel, semmiképp se kapkodjuk el a hitelfelvételt és tájékozódjunk időben.

„Amikor lakáshitelt keresünk, ne csak a törlesztőrészlet vagy a THM alapján válasszunk, hanem először gondoljuk át, hogy mennyi ideig szeretnénk, ha változatlan lenne a törlesztőrészlet és utána nézzük meg, hogy milyen egyéb feltételeket tudunk teljesíteni és ezek alapján melyik bank kínálja számunka a legelőnyösebb lakáshitelt.” mondja Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.