Durván drágulnak a belvárosi lakások

2014.11.18. 16:23
Két százalékkal növekedtek a lakóingatlanok árai az év második három hónapjában az FHB Lakásárindex adatai alapján. Ez szintén alátámasztja, hogy véget ért a lejtmenet a hazai lakáspiacon. A fellendülés nem érinti azonban egyformán az ország különböző területeit. Különösen a Nyugat-Dunántúlon látható tartós növekedés, de a Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország is kezd visszakapaszkodni.

A lasáspiacon ekkora növekedésre pedig a válságot követően nem akadt példa. Ha a folyamatok továbbra is kedvezően alakulnak, akkor valószínűsíthető, hogy a stagnálás hamarosan tartós növekedésbe válthat.

Az aktuális negyedéves Index adat azért is ad bizakodásra okot, mert a lakáspiac más mutatói is valószínűsítik a fordulatot. A legfrissebb, 2014. III. negyedévéről szóló új lakás építési és építési engedély statisztikák is ezt erősítik meg. De a fejlesztői aktivitáson kívül a lakáshitelek piaca is tartós erősödést mutat. A kamatok folyamatos csökkenése is hozzájárult ahhoz, hogy a hitelfelvételi kedv újra erősödjön.

A lakáspiaci fordulat azonban nem egyszerre, és nem azonos ütemben fog lejátszódik a különböző helyszíneken. Ahogy az a Portfolio grafikonján is látszik, a középső országrész tekintetében az idei évben induló fordulat legerősebben a Belvárost érinti.

Sopron és Győr

A forgalomba kerülő ingatlanok fajlagos ára már a budai ingatlanok árát is meghaladta. Ez a két terület kiemelkedik a főváros és az agglomeráció vonatkozásában, Középső- és Külső-Pest, valamint a Belső-Agglomeráció árai ezektől leszakadva, de szorosan együtt mozognak. Az elmúlt negyedévben kisebb drágulás volt tapasztalható ezeken a területeken is.

A régiók vonatkozásában elmondható, hogy elmúlt negyedévekben biztató jelek látszódtak több lakáspiacon is: különösen a Nyugat-Dunántúlon látható tartós árnövekedés, az FHB Index értéke már majdnem eléri a válság előtti csúcspontot. Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország is megkezdte a "visszakapaszkodást"az utóbbi pár negyedév adatai alapján, de az árak továbbra is messze vannak a korábbi csúcstól. Dél-Dunántúl és Dél-Alföld esetén viszont továbbra is folytatódott az árak csökkenése.

Sopron és Győr

Az alacsony árral bíró, a válság előtti csúcsponttól messze elmaradó lakásárakkal rendelkezőkközé tartoznak a volt ipari központok (Salgótarján, Tatabánya, Dunaújváros, Miskolc) mellett a dél-dunántúli központok (Pécs, Szekszárd, Kaposvár) is.

Az ellenkező pólust Közép-és Nyugat-Dunántúl városai, valamint Kecskemét, Debrecen és Budapest jelentik. Különösen látványos a két nyugati város, Sopron és Győr, amelyek szinte"kilőttek"a többi központhoz viszonyítva, és az árak már 10 százalékponttal meghaladják a 2008-as szintet.