Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliókkal drágulhatnak az új lakások

2018.07.07. 11:14

Egy 35-40 milliós lakás ára akár 7-9 millió forinttal is nőhet, ha a használatbavételi engedélyt már 2020 január 1. után adják ki rá, mivel 2020-tól megszűnik az új lakások kedvezményes áfakulcsa.

Ha a fejlesztők a vevőkre terhelik a megnövekedett költségeket, akkor akár 30-50 százalékos visszaesés is jöhet az új lakások piacán, és az elég korszerűtlen és elöregedett ingatlanállomány megújulásának folyamata is véget érhet – írja a Népszava ingatlanpiaci szakértők véleménye alapján.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arra emlékeztetett, hogy ha egy most induló projekt nem készül el 2019 végéig, akkor a vételár átadáskor fizetendő részét már 27 százalékos áfával számlázzák ki a vevőnek. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy ha a szokásos 20 százaléknál magasabb összeget fizet be a vevő előlegként, mert azt 2019 végéig csak 5 százalékos áfa terheli. Balogh arra is felhívta a figyelmet, hogy mindenképpen érdemes alaposan elolvasni a beruházóval kötött szerződést, ugyanis ha abban bruttó ár szerepel, akkor az áfaváltozásnak nincs relevanciája, viszont nettó esetén több millió forint foroghat kockán.

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója szerint az áremelkedés és a később épülő lakásszám is függ attól, hogy az ingatlanfejlesztők a magasabb áfa miatt hajlandók-e lefaragni az árrésükből, vagy az áfanövekedés minél nagyobb részét ráterhelik a vevőkre. Ez utóbbi Petz szerint akár 30-40 százalékos visszaesést is okozhat az új lakások piacán. A teljes építőiparra viszont csak elenyésző lenne ennek a hatása, ugyanis az új lakások szegmense csak az építőipar alig 10-12 százalékát teszi ki.

Benedikt Károly, a Duna House pr és elemzési vezetője szerint a drágulás miatt csökkenhet a kereslet, amit Budapesten az árak emelkedése miatt a csok például már nem is növel jelentősen. A keresletet tovább csökkentheti a hitelkamatok emelkedése is. Benedikt szerint a kedvezményes áfa hozzájárult az elég rossz állapotban lévő magyarországi ingatlanállomány korszerűsödéséhez, de ez a folyamat most véget érhet.