Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Mától érkezik a 13. havi nyugdíj

2008.03.06. 15:04
A mai naptól fizetik ki a plusz egyhavi nyugdíj első felét a 2,7 millió érintettnek. 100 ezer nyugdíjas viszont nem kap extra juttatást.

Átlagosan közel 40 ezer forinttal többet visz a postás minden nyugdíjasnak ezekben a napokban, ugyanis most fizetik ki a 13. havi nyugdíj első felét. (Ez később még emelkedhet, amennyiben novemberben lesz kiegészítő nyugdíjemelés. És valószínűleg lesz.) Az érintett 2,7 millió nyugdíjas így most március közepéig átlagosan 117 ezer forintot kap, akár a postástól, akár bankszámlájára.

Budapesten és a nagyobb városokban a postások már ma becsöngetnek/becsöngettek a nyugdíjasokhoz, a többi településen pedig kedden kezdik meg a nyugdíjak kézbesítését a Magyar Posta Zrt. munkatársai. Akinek a bankszámlájára érkezik meg a járandóság, azok szerdán látják majd számlájukon az átlagosan csaknem 40 ezer forintot.

Ez persze csak átlagszám, ami elfedi a szélsőségeket. Több információval bír az az adat, mely szerint a nyugdíjasok zöme, tízből hét nyugdíjra jogosult 25 ezer és 60 ezer forint közötti összeggel fog többet kapni ebben a hónapban a normál havi járandóságánál, derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium adataiból.

Ennyibe kerül

A 13. havi nyugdíj első fele 90 milliárd forint kiadást jelent az államháztartás szempontjából.

Érdekesség, hogy nem kap minden nyugdíjas 13. havi nyugdíjat. Hozzávetőleg 100 ezren vannak olyanok, akik nyugdíjra igen, de plusz egyhavi járandóságra nem jogosultak. Ennek az az oka, hogy ők vagy idén mentek nyugdíjba, vagy pedig márciusban szünetel a nyugdíjas jogviszonyuk, és ezért nem illeti meg őket most ez a kétheti apanázs - magyarázta lapunk érdeklődésére a szakminisztérium.

Március 1-jétől már nincs 1 és 2 forintos pénzérme a forgalomban, ezt természetesen a nyugdíjak kifizetésénél is figyelembe kell venni. Ha a járandóság nem 0-ra vagy 5-re végződik, akkor a legközelebbi 0-ra vagy 5-re kerekítik fel az illetményt, és így járnak el akkor is, ha bankszámlára utalják a járandóságot. Ez érvényes mind a rendes havi nyugdíjra, mind pedig a 13. havi nyugdíj esedékes részére is. Akinek március 1-jén vagy azt követően állapítják meg a nyugdíját, annak a megítélt nyugdíj összege már eleve nullára vagy ötre végződik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?